Nu är det slut på veckan, det är dags fööör fredagsmyyyys!

Ja intensivveckan i franska är avslutad och det firade jag och Sofia idag med en lunch efter skolan i mitt kök/arbetsrum/sovrum.... det enda rummet jag har...
Hannes och jag var även och spanade in skidutbudet i två butiker fanns mycket på rea så kanske slår till i nästa vecka. Allt var typ på halva priset och det är således ett tillfälle man icke bör missa!
Tur att Hannes var med då jag mest kollar på vilka skidor som är "fina" och inte så mycket på "det andra" men nu har jag lärt mig lite nya saker om skidvärlden på franska/engelska och svenska.
Om en stund är det dags för ett litet event i en pub som jag precis insåg ligger ett stenkast från vårt hus, väldigt praktiskt. Jag har fortfarande inte lärt mig att hitta helt här, tidigare idag yttrade jag meningen "va skönt att man börjar få lite känsla över vad saker ligger nu!" Sekunden senare gick jag tydligen åt det motsatta hållet mot var vårt hus låg... och vi skulle hem. Bra. 

Franskaprov

Ja nu är det sista dagen på franskakursen så är prov idag... lite oklart vad som händer om man misslyckas, vi tror ingenting men ja vi får väl se helt enkelt... kanske blir jag tillbakaskickad med vakter och handklovar till sverige haha

Kan dagen passera tack?!

Ja det är lika bra att erkänna att dagen har gått i baksmällans tecken... Fransmännen visade hur vi skulle festa igår i ett så kallat "coloc rally" där man typ leker lekar hemma hos folk och går vidare till nästa lägenhet...  Behöver kanske inte säga så mycket mer än att det var många trötta utbytingar på franskalektionen idag. Att det dessutom spöregnade hela vägen till skolan och jag inte har köpt något paraply gjorde inte morgonen bättre!
 
Men kul som f*n var det igår och ska försöka få hit lite bilder från kvällen har en känsla av att det finns en del på mig i den stora sombreron som var "tequila-hatten". 
 
Fram tills dess får ni några bilder Hannes tagit, la hans bloggadress längst ner, kolla där för mer fina bilder från vår lilla tripp upp på bastillien.
Ja, jag har en chalmerströja på mig och ja, jag vet att det ser nördigt ut, men va fan den var praktisk!
Bilder: Hannes Arnkvist http://hannesigrennan.wordpress.com/

Campusrundvandring

Jaha campusrundvandring på schemat tänkte strunta i det men insåg att jag hittar fruktansvärt dåligt på campus nu och kommer inte bli bättre då jag bara kommer ha kurser på min skola mitt i stan. Lika bra att hänga på.
Det var typ 5 svenskar och resten erasmus... nedan en typbild på erasmusar:
...och lite svenskar:
Fick bli en glass i värmen innan det blev tramen tillbaka något tidigar än övriga gruppen, vi gav upp efter att ha vandrat runt och tittat på betongbyggnader lite för länge och hittat sportcentrumet där vi ska ha sport (var typ det jag ville se)

Cirkus

Vi hade cirkus som tema för dagens franskalektion, man bara fett lätt! Allt heter ju samma på svenska, présentateur, jongleur, clown, dresseur så bara att skorra lite på gbg -ööen så har man det som handen i hansken! Jag brillierade... sen kom en övning där man skulle para ihop djur och ord typ "doux comme un agneau" - "mjuk som ett lamm" ja ni fattar... jag kunde inte något djur av de som fanns och är sjukt dålig på adjektiv, kul. Ja somliga straffar gud direkt!

 

BBQ

Eftersom det är "integrationweek" här nu så är det aktiviteter typ hela tiden. Igår var vi på BBQ ute på campusområdet (där kommer jag inte hänga så mkt eftersom min skola ligger i stan) och efter två öl började jag sakta men säkert att prata mer franska än engelska om än väldigt knackigt och med långa, låt oss kalla det konstpauser, emellan orden.
 

   

Presenter

En nyckelring med alla "skolor" det som vi i sverige kallar program. I Sverige är Chalmers min skola och industriell ekonomi mitt program, här är INPG mitt univerisitet och Génie industriel min skola. Bra då var det utrett!
Man fick en väska (många erasmusar tyckte den var fin och hade den således till skolan idag... jag avstod dock från detta) 
Om jag inte är lika sur och grinig längre?! Nä kanske jag inte är... för jag kanske har ätit lite spagetti och köttfärsås och druckit kaffe med smarties till.... Kanske så är jag ett uns matberoende och kanske kan vi sluta snacka om detta nu. 

Dominospelet

Är sjukt trött och grinig, tidiga morgnar och sena kvällar plus en hjärna som går på högvarv för att förstå något av vad alla tomtar säger här är inte den bästa kombon. Har precis varit på banken. Eftersom att allt är bygger på varandra i det här landet så är det svår att komma vidare med ärenden när man väntar på något. Exempelvis så måste man ha hemförsäkring för att få skriva lägenhetskontrakt men också tvärt om.... jaha det var ju kul. Nu var det visserligen hyfsat lätt ändå men det var mest för att jag lade huvudet på sned och tittade snällt med mina hundögon på bankmannen. Så han gjorde ett undantag höhö.
 
Man måste typ ha en elektricitetsräkning för att få köpa mobil och abonnemang men också sitt "carte bleu" det franska visakortet och sitt checkhäfte. Så här håller vi på med allt. Det har gått så långt att uttrycket "ta med allt!" är otroligt frekvent använt här i huset. Man släpar dessa pappersbuntar och pärmar vart man än ska. Sedan sprider man ut sina mappar och papper på den berördes skrivbord, gör en svepande gest med händerna vilken säger, ta för dig, det är bara att börja leta efter det papper du vill ha...
 
 
 
  

Jag har börjat skolan...

Jag har som sagt börjat skolan och därav det något dåliga bloggandet...Igår var det fullt ös. Det var första dagen som vi skulle ha franskakurs och det var alltså bara till att gå upp i ottan för att vandra till skolan.
Franskan går ganska fort på lektionerna men vår lärare är grym, dock är jag helt trött i huvudet då jag efter fyra timmar vinglar ut ur salen! 
På kvällen var det dags för första partyt med de andra utbytesstudenterna. Camp Sweden fick ju såklart ändå förfesta lite själva först!
  
Jag liksom övriga gänget gjorde ju bara halva läxan igår och då får man skylla sig själv när man får göra resten vid frukosten! När senast fick man läxor liksom?!
Louise och Sofia idag på lunchen, blev en macka i farten!
Nu när även de franska semestrarna snart är slut så har alla börjat öppna sina butiker igen, hur söt är inte denna? Ligger på min gata och har bakgrejer, cupcakes och en liten te/plugghylla på övervåningen!
 

Första skoldagen

Så var det dags! Första dagen i skolan, är nästan lite nervös ;)

Första försöket att tvätta

Efter en frukost på balkongen så var det dags för söndagens projekt, TVÄTTA!
Det visade sig vara rätt svårt när man inte vet vilken ordning sakerna skulle komma i... Jag och Louise startade tydligen maskinerna innan vi visste om det och hade knappt valt program eller hällt i tvättmedel så "skrikande-fnittrande- rädda" öppnade vi luckorna för att mer eller mindre kasta i tvättmedel i de pysande ångorna haha.
 
Man måste vara kreativ när man inte löst tvättställ, mitt balkongbord fick således extraknäcka som detta!

Bio och spontan-fest

Efter ovädret som dragit in över Grenoble under eftermiddagen så var det på sin plats med lite bio. Vi skulle se en fransk film såklart. Så valet föll på "Du vend dans mes mollets" eller något... typ "vinden i mina vader" Lite "Amelie från montmartre" stil, lite konstig och typisk fransk.
 Efteråt blev det bestämt att vi skulle ta en öl/ett glas vin på någon bar. Vi hamnade på ett sjukt speciellt och roligt ställe. För att ge en någorlunda bra beskrivning så tänk er att ni går in i kajutan på kaptenens skepp i "pirates of the caribbean" där har ni stället. Sedan att de hade alla flaskor i regnbågens färger med shots i säkert 50 olika smaker och att när bartendern fick feeling tuttade på bensin på hela bardisken var bara en bonus ;) 

Tre bilder på samma berg

På morgonen
Vid 4-tiden drog ovädret in och berget gick knappt att se...
20 min senare hade det dragit över...

Lazy day!

Riktig chill lördag här i Grennan, har till min förvåning insett att man får post även på lördagar här...
Jag och Sofia hittade ett ganska stort och vad vi kunde se relativt nybyggt köpcentrum nära våra lägenheter, så där spenderade vi någon timma...
Vi hann shoppa lite på HM, man får ju inte bli för fransk liksom..
...sedan blev det hem och fixa en sen lunch.
Elin flyttar in några dagar hos mig snart, hon får sin lägenhet på måndag så vi har precis prov-gått sträckan från hennes lgh in till centrala stan! Ganska tryckande väder kommer nog bli lite oväder snart... ser mörkt ut över bergen och började komma lite regnstänk när vi gick. Men nästan lite mysigt om det brakar lös och kyler av staden det behövs!

Frukost på balkongen

Ska snart ge er en rundtur i min nya lägenhet men kanske ska städa upp lite inför det....
Så här är iallafall balkongen, här spenderar man mycket av sin tid nu. Sitter här och skypar, surfar, äter och om jag hade kunnat hade jag nog sovit där med pga värmen ;)

Det är först när man...

... är hungrig som ett litet djur och tar ut matlådan ur kylen och ska sätta in den i micron som man inser att man inte har någon micro. Bra där.

Sverigegänget eftertenta firar!

Vi hade ju trots allt skrivit en tenta...nästan... (sedan att det stog "this is not an examination" är ju mindre relevant). Alla tillfällen som kan firas bör firas.
Hela Sverigegänget gick ut för att äta middag på stan
 
 

Situation "Caf"

Jag och Hannes åkte idag till "Caf", Frankrikes motsvarighet till försäkringskassan för att lösa bostadsbidraget som man får som student i Frankrike. Men det är inte alltid så lätt... här har ni besöket i all sin enkelhet:
 
Vi börjar med att gå fel (det kan ni för övrigt alltid räkna med då ni får höra historier här, man går alltid fel en tre gånger först innan man kommer rätt). Vi kommer in och börja se oss om och fingra lite på reklamlappar.... jaha och var börjar man då?! Kanske vid datorerna... vi gick dit och lyckades på något vänster ratta in rätt blanketter...
Båda: - Skriver den ut eller?!
Två svenskar tittar på datorn, på sidorna, lite bakom, trycker lite på någon knapp, kollar lite till under, vi ser ut som idioter! Helt plötsligt spottar datorn ut lapparna. Ja, lapparna i plural! Närmare bestämt 11 st A4 med obegriplig franska, små rutor och ifyllbara rader på!
Sätter oss och börjar fylla i....
M - Du det här foyer...? Vad betyder det?
H - Ja det står ju överallt, vi får slå upp... hmm här står det... hem, spis eller eldstad.
M- Ja en spis eller eldstad passar ju inte in, och vi bor ju "i ett hem" och inget av de andra kryssalternativen passar ju in på oss!
Vi kryssar således för "foyer". Efter en tredjedels A4 anser vi oss vara klara....
Båda - Vi behöver nog inte fylla i mer. Det står ju "något" om det här...(vi struntar således i resten 10,66 A4...)
En dam som arbetar där kommer fram till oss och frågar om vi vill ha hjälp? Hon tar våra papper och tittar lite på dem, vi får bannor man måste tydligen fylla i allt. Såklart. Hon tittar lite till, man kan ana en antydan till skratt, pekar undrande på foyer?!
 
Ja det är ju skillnad att bo "i ett hem" eller att bo "PÅ HEM" som vi fyllt i!
 
 
 
 

Är tillbaka!

Sådär ja, ny lägenhet och internet som jag snor av min kära vän en våning ner! 
Det är så varmt här så jag tror inte ni kan föreställa er det. Vad man än tar på sig och hur många gånger man duschar per dag så är man ändå svettig och äcklig. Tänker på hur man klagar i Sverige på att det är kallt.... hade hellre haft det än denna tryckande värme. Igår när vi åkte ut mot Ikea kl: 18.30 var det fortfarande 34 grader på stadens termometrar! 
 
Det senaste dygnet har innehållit så mycket. Som tidigare nämnt har jag flyttat ut från hotellet och in på 27 rue Thiers, Grenoble, men som också går under namnet "Camp Sweden". Vi är nu 6 st svenskar och än så länge bara vi som bor i huset (vi ser inga andra iallafall) vilket gör att det blir väldigt familjärt och vi kan springa in till varandra lite som vi känner för. Har hunnit vara på Ikea två gånger och inhandlat det mest nödvändiga.
 
 
Efter 4,5 h sömn inatt (pga för varm lägenhet) var det dags för tatatada... franska prov! Hela "Camp Sweden" gick i samlad trupp, likt små kycklingar som inte vill lämna sin lilla skock, genom stan och tog Tram mot skolan. Det kändes nästan som om man var tillbaka i första klass med den lite svalare morgonluften, förväntningar och lite nervositet.
Väl inne kändes det även där som om man faktiskt gick i första klass med en kvinna i prickig klänning som "den snälla fröken" hon fick gestikulera peka på sin mobil och visa att den inte fick vara på bordet. Hon fick artikulera ordentligt och prata nästan i slomotion för att så många som möjligt skulle förstå instruktionerna. Det är inte lätt med så många nationaliteter och språk i en och samma aula!
Provet var som ett svenskt nationellt prov typ. Med hörförståelse, läsförståelse och fritt skrivande. Trots att det stegrade sig i svårighetsgrad och den smattrande snabba franskan kombinerat med ljudet från det knackiga kasettbandet gjorde det helt obegripligt i slutet gick det ändå ganska smärtfritt. 
Så nu är det bara att vänta på resultatet :p
 
 
Har även lyckats lösa autogiro för min elräkning och iallafall halva samtalet blev på franska! 

Checkar ut...

Checkar ut från hotellet och checkar in i lägenheten snart :) Det betyder att jag förmodligen kommer vara utan internet några dagar. Så vi ses här igen så snart det är fixat!

Piscine Jean Bron

Hittade poolen "Piscine Jean Bron" så verkligen låg mitt i stan! Inträde 3€ lätt värt, poolen var mycket kallare än "plaskdammen" som vi dessutom fick vandra en halv dag till!
Tydligen var alla män tvungna att bära speedos i franska pooler! Det är sant det var regler på det! haha mkt roligt tyckte jag iallafall ;) man lär sig något nytt varje dag här nere.
Lunch i solen
Ni ser lägenhetshusen till vänster och ett universitet rätt fram, som sagt mitt i stan och 3 min från min lägenhet!  

Boule de facette

Sådär då var bankgrejerna lösta! Hade en skön bankman och vi blandade engelska och franska för att förstå varandra. När det kom till försäkringsbiten frågade han om jag ville ha ett högre försäkringsbelopp.... jag förstog inte riktigt så han sa lite ursäktande... "ja men vet ju aldrig med er tjejer, ni har så mycket kläder och sånt" haha.
 
 
Sedan fick man tydligen välja motiv till sitt bankkort i musikens tema. Hittade en diskokula eller en "boule de facette" så den fick det ju självklart bli! Förmodligen såg han att jag sken upp över detta för när vi skulle gå igenom kontrakten i slutet så sa han "ja och så slutligen det allra viktigaste... du har valt boule de facette som motiv på ditt visa, haha!"
Nu dags för lite mer ansträngande aktiviteter, ska gå och kolla på en pool som tydligen ska finnas två kvarter från min kommande lägenhet. Måste ju jobba på brännan!
 

Bankmöte

Sådär då var det dags för bankmöte. Kommer ju inte brilijera med min franska så fick se till att byta ut shorts och linne mot något mer seriösa kläder för att iallafall inte både se ut och låta som ett retard!
Toppen är förövrigt en av de jag shoppade igår. 
Okej dags att dra!

Efter plugg kommer shopping

Efter att ha pluggat lite franska, med betoning på lite, så var det dags att se vad staden har att erbjuda i shoppingväg....
Frankrikes motsvarighet till NK, fast mindre än NK Göteborg. 
Hittade inget här inne men två nya toppar inne på "Manoukian" och ett par ballerinas från oklar butik.
Sedan blev det jogging/powerwalk upp till "La Bastille" (fästningen på berget) målet för hösten får vara att jag ska kunna springa hela vägen upp.
 
 
Kan inte riktigt fatta att jag ska bo här, det är palmer i min park! 
 
 

I mataffären

Sådär så har jag botaniserat klart i mataffären för denna gången! Det som i vanliga fall tar ca 10 min att handla tog ungefär 40 min här för att jag inte fattar vad saker och ting är. Ska man handla till en middag så vet man ju inte vad man kan hitta för saker i hyllorna längre fram som kan passa till kycklingen...
 
Den hittills bästa mataffären, Casino.
Sedär de hade ketchup i utlandet med ;) 
Nu frukost, nyheter och lite franska plugg!
 
 

To do

Nu är sötebrödsdagarna snart förbi! Kan ju inte lalla omkring och turista hela tiden;)  På onsdag är det franskaprov! Måste plugga lite så att man inte faller på de lätta sakerna som man egentligen kan men bara det att man är lite ringrostig! Ska göra detta imorgon!
Imorgon är det även dags att botanisera i mataffären, något som jag än så länge skjutit upp. Kommer ta tid att hitta bra grejer då jag bara förstår hälften av sakerna som står på paketen.
Måste även gå till lägenhetsbyrån och få något form av bevis till mitt bankmöte. Ska ge mig fan på att snacka franska där. 
Längtar tills på onsdag då jag får flytta in i min lägenhet, ska inreda med omsorg så att det blir mitt mysiga lilla bo. Balkongen är det jag mest ser fram emot, har ju aldrig haft en sådan! Här ska planteras och grejas. Ikea är första stoppet, får se till att klirra en hyrbil och proppa den full med allt som man kan tänkas behöva.
Nu kommer jag snart decka här efter dagens äventyr, har just kommit hem från en middag på stan. Blev pizza och vin... Inte helt fel efter en dag som denna!  
Sov gott!

Den alternativa vägen...

Idag var det som sagt vandringens dag. Sen att vi råkade välja den varmaste dagen på året här är en annan femma! 
Ni ser den gråa fästningen uppe på berget, det var utgångspunkten.
M
Den obligatoriska baguetten var nerpackad i "ryggan". 
Det är bara mesar som tar liften upp! 
Den här utsikten är belöningen!
Så började vi vår vandring på vad vi trodde var en vandringsled på ca 5 km... vi hade fel. Två blonda svenskar kom till en liten by och undrar var fortsatta pilar för leden är? " Du det är rätt dåligt skyltat här", "folk måste ju gå vilse" sa vi till varandra. Vi gick och gick och körde lite på känn.
Här nedan är den lilla byn. Äkta fransk lantidyll!
Vårt vatten hade tagit slut, men så hittade vi denna lilla pump. Ringde på ett hus och frågade om man kunde dricka vattnet? Tanten som öppnade var ca 100 år och sa att man kunde det. Vi litade på henne. Hon hade ju trots allt överlevt i 100 år och var gammal och grå! Så nu blir det spännande att se om det faktiskt gick eller om jag kommer ligga på toagolvet om någon timma ;)
Till sist insåg vi att det nog inte var en led. Vi hade nog gått de 5 km till byn som hette "St. Martin" det var inte namnet på vandringsleden. Var inte mycket annat att göra än att slå sig ner i skuggan av träden och äta lunch.
 
 
En baguette med "vache qui rit" har nog aldrig smakat så gott som idag!
Pick nick utsikten! 
Sedan var det alltså inte mycket mer att göra än att gå 5 km tillbaka över berget igen!
När vi till sist kom tillbaka var en välförtjänt glass på sin plats! 
Ser ni killen som åker på en lina? Har lärt mig av Hannes att detta kallas "zipline" något som man tydligen ägnar sig åt här nere i Grenoble.
Jaa, sen hade vi en liten vandring till ner till vår stad!
Totalt har vi idag gått 2 mil, druckit 3 liter vatten, fått brända axlar, tränat våra stackars vader i alla dessa uppförsbackar, och varit ute i över 6 h!  
 

Morgon i Grennan

Kyrkklockorna ringer utanför fönstret då vet man att det är söndag, har liksom inte så bra koll på dagarna nu och dessutom så ska man säga dem på franska för att boka in möten eller vilken dag man får lägenheten osv. och då måste jag alltid räkna hela veckan för jag kan inte bara säga vendredi (fredag) utan då börjar jag lundi, mardi, mercredi.... 
 
Sol idag med så planen är en vandring uppe bland bergen! Så dags att sticka!
 

Bois français eller "plaskdammens dag"

Det är så mycket som är annorlunda här nere. Ta bara imorse när jag begav mig till mataffären för att hitta städgrejer och duschgrejer... efter 20 min letande efter schampo, balsam och duschtvål i mataffären insåg jag att det nog inte fanns här. Nä det fanns ju såklart en våning upp bland kläderna. Jaja det är ju klart! Letade i ytterligare 10 min efter balsam men tycket bara det stod schampo på allt. Till slut ser jag att det med minimal text står "apres- schampo" alltså "efter schampo"... egentligen väldigt enkelt! först "schampo" sen tar man "efter schampo" men det är just alla sådarna här grejer som ställer till det och tar lite extra tid haha.
 
Iallafall skulle det bli en supervarm dag och eftersom det finns ont om sjöar i närområdet så begav vi oss till turistbyrån för att se vad de kunde rekommendera. Till slut hittade vi efter en längre promenad en buss som kunde ta oss till "Bois français" en sjö där man kunde sola och bada. Perfekt!
Det vi inte visste var att det är inte vidare lätt att ta sig till fots till denna sjön utan promenaden efter bussturen snarare var en vandring på ca 1 h. 
Vi gick genom en liten by, frågade efter vägen...
Gick förbi majsfält?!, frågade om vägen...
Kom fram till floden och trodde till en början att detta var badstället. Vi gick båda fram till kanten och tittade skeptiskt ner. Det var väldigt, för att inte använda kraftord, strömt! Ska vi bada här någonstans asså?!
Nä det kan inte vara rätt... och sådär höll vi på.
 
Till sist kom vi varma och trötta fram till vad vi trodde skulle vara vår alpsjö. Det var ingen alpsjö.
Det var en konstgjort sjö inte större än näckrosdammen i Göteborg. Vattnet var nog närmre 28 grader och man kunde ligga och sola på välklippta gräsmattor. Vi hade kommit till stället där sverigens motsvarighet till detta folk som solade skulle kunna kallas "svenne banan".
  
 
Till sist hittade vi några kalla duschar som man kunde svalka sig i, en glass på det sen var humöret tillbaka igen. 
Sedan var det bara efter några timmar i solen att vandra tillbaka 1h för att komma hem till stan igen :)
  

Ludo.

Ludo. är franska barnkanalen, bra skit!
Kollar på scooby doo på franska och äter frukost i sängen.
 

Varm sommarkväll

Det är sjukt varmt här just nu. Sådär varmt att vad man än har på sig eller hur man än sitter så klibbar kläderna mot kroppen och det är en befriande känsla att gå in i någon affär där det finns AC. 
Jag har lärt mig hitta från hotellet jag bor till min kommande lägenhet. Det är en liten strapats på si sådär 5 min och jag behövde inte ta upp min turistkarta en enda gång, win! 
Här två bilder från kvällen då vi lagat middag hos Hannes och sedan det blev ost och vin på balkongen. Vi är ju ändå i Frankrike!
 
 
 
 

Första dagen i Grenoble

Jag har snart spenderat en dag eller rättare sagt en halv i Grenoble. Jag är redan kär i denna staden!
Sov två timmar i natt, var nervös, packade om mitt bagage igen för att jag vaknade och kände att det går inte att ha tre väskor själv! Sedan var det dags att dra till flyget vid 05.30.
Mamma, pappa och syrran vinkade av mig 
Mötte upp Laban som försökte sig på en pose i mellanlandningen på Köpenhamns flygplats
Så landade vi äntligen i Genève... jag löste buss i rätt riktning och verkade världsvan där jag satt och tittade ut genom fönstret. Så länge ingen pratar med mig så är det inga problem inte.
Dock kanske de såg att jag var en turist ändå när jag satt och fotade omgivningarna stup i ett...
Sedan mötte Hannes upp mig på stationen i Grenoble och vad skulle jag väl gjort utan honom?! Hannes har varit här i några dagar och fått lära sig allt själv, nu fick jag min guide som visat mig runt i staden, vi har besökt lägenhetsagentur, vi har pratat knagglig franska blandat med engelska och vi har kollat på tre lägenheter (dock var alla tre i samma hus, men det räknas ändå). Jag har fått en lägenhet med balkong i kvällssol, närmare bestämt lägenheten över Hannes. Vi snokade lite på pappret vi fick med oss och tydligen skall två andra av Linköpingarna bo i vårt hus med :) Camp Sweden!!  
Säg hej till Hannes!
Tydligen så måste man ha ett bankkort och hemförsäkring och grejer här för att få hyra lägenhet. Så nu har jag bokat in ett bankmöte med en fransk bankman. Jodå det är sant! (läs: Hannes har lotsat mig till bank och sagt vad jag ska säga för jag har ingen aning riktigt om vad man ska börja med)  
Sen gick vi omkring mer på stan och jag börjar sakta lära mig hitta 
Vi hann ta en glass 
Hela tiden får jag fråga " vad sa hon/han?" till Hannes, jag hinner inte med i franskan och jag har framför allt inte vant mig vid de snabba fraserna i exempelvis mataffären. Ja ja det kommer nog.
Nu hemma för kort stopp innan det är dags för middag!
 

Nästa Frankrike!

Herregud vilken dag! För att visa min dag i bilder så har den sett ut såhär:
...och såhär...
... ja ni fattar ett enda körande fram och tillbaka till Landvetter och till lägenheten och till Landvetter och till lägenheten. Det tog aldrig slut!
Skulle även snabbt in på telia för att fixa en grej till telefonen och hamnar bakom en tant i kön som skall köpa I-phone.... mmm minuterna gick, tanten ställde frågor, tanten ställde fler frågor, tanten skulle välja skal... meeed ooomsooorg.... tanten frågade mer. Jag spenderade 45 min i teliabutiken! Det ingick inte i min tidsplanering! 
 
I vilket fall som helst så är nu all packning nästan klar, jag är inte stolt men den är klar. Mina två väskor har utökats till tre. Pappa skrattade åt mig när jag höll på, han fick vara första vägmästare i hallen och det visade röda siffror för båda väskorna. Fan, bara att packa om. Så nu ska jag alltså resa med 79 kg bagage. Det är mer än vad jag själv väger. Kul jag kommer ha. 
 
Men detta är vad jag kommer fram till imorgon! 
Nu några timmars sömn innan det är dags att dra till flygplatsen :)

Det drar ihop sig...

Om mindre än 36 h har jag landat i Genève och ska väl förmodligen ha hittat någon buss som kan ta mig till Grenoble. Trots att jag är ganska färdigpackad och lägenheten är urstädad så känner jag en viss stress och förmodligen är det också nervositeten som smyger sig på. 
 
Häromdagen vaknade jag tidigt och låg och tittade mig runt i lägenheten, vad jag kommer sakna den. Har ändå bott här i mer än 2 år och det har blivit ett mysigt hem, mitt egna lilla krypin...
 
 
Det finns så mycket som jag kommer sakna här hemma. Kvällarna med mina flickor där det vinas, snackas och skrattas. Båtutflykter med familjen i Gottskär. Den lilla promenaden bort till mataffären en tidig vårmorgon för att man glömt handla dagen innan. Skogspromenader hemma i Landvetter med hundarna. Jag kommer sakna soliga lata dagar på gräsmattan bakom 78:an och att bara strosa omkring på Göteborgs gator. Jag kommer sakna de svala sommarkvällarna på "ljugarbänken" med Asma, Alexandras och mina "nu-gör-vi-stan-dagar", kvällspromenaderna med Andrea och soffhänget i 78:an med Jennie. Och Limpan, fan vad jag saknar dig redan! Jag saknar att inte bara kunna ta upp telefonen och berätta om något för stunden "superviktigt" för dig.
Jag kommer sakna så många fler att det skulle bli ett alldeles för långt inlägg, men jag hoppas att jag kan göra ett liknande inlägg någon gång i maj nästa år om livet i Grenoble då det kommer vara dags att lämna Frankrike. 
Det bästa av allt och icke att förglömma är ju att allt detta finns ju faktiskt kvar, jag kommer komma hem till allt detta fina som jag älskar. Jag älskar ju livet! Ska se till att älska det lika mycket i Grenoble, då blir det nog ett bra år! 
 
Okej gott folk en dag kvar i Sverige sedan kör vi!
   

Situation lägenhet Göteborg

Jag hatar att bo i kaos, just nu bor jag i kaos men det är bara att gilla läget!
Klädkammaren är helt tom och det är ju i och för sig bra, men jag fick ungefär halvera antalet kläder jag hade tänkt ta med mig...
Dags att köra sista tvätten i 78:an! 

Dagen D

Det är idag allt ska ske, lägenhet skall städas ur så att den skiner, väskor ska packas, försäkringsbolag ringas och skolan i Frankrike mailas. Har insett att man nog skall ringa på lägenheterna i Frankrike.... och det suger ju lite eftersom jag inte kommer kunna uttrycka mig när jag får det så där pang på! Jag har ju mitt lilla författade mail jag drar ut och ändrar om efter vilken lägenhet jag söker men det tar ganska lång tid att få svar. Kanske behöver de två dygn för att tyda vad jag skrivit.... i vilket fall som helst har lägenheterna hunnit bli uthyrda när jag fått svar (vilket ju suger ännu mer).
 
Packade den första resväskan igår. Den är så tung att jag tår ta i rejält för att lyfta den. Asma gissade på att den lätt skulle väga över 30 kilo. Men tadaaa den vägde 22,2! Det tråkiga var bara att jag liksom packade med liv och lust och efter 10 minuters kämpande med att få igen knäppen och se till att inga plagg tittade ut så insåg jag att jag kanske behövde någonting i den där väskan... hade inte riktigt planerat resekläder eller något.... jaja jag tänker inte öppna den förrän vi står på fransk mark så får ta på mig något annat.
 
Precis när jag satt och skrev här fick jag ett mail, lägenheten jag mailat på var inte möblerad, de frågade om de kunde få föreslå andra lägenheter? Jodå kör på! 
 

Saltholmen

Jag har ju ändå bara en hel lägenhet som ska packas och fortfarande andra grejer kvar att fixa men varför inte prokrastinera lite till? Salholmen blev dagens destination, det var ungefär vi och övriga 499 995 st boende i Göteborg som hade den planen...11:an var som vanligt fullknökad. Men det är ju värt det!
Så slår vi till på en typisk "turist- bild" med havet bakom och dessutom i motljus!  
 
 

Dagen efter.

Jorå man har ju mått som man förtjänar en dag som denna... Det enda vettiga att göra var således att parkera sig i Jenkan af Granbergs soffa som (något för pigg) sjöng i kör med Lotta Engberg i reprisen av "Lotta på Liseberg". Jag låg där och tyckte synd om mig själv ett bra tag och tittade på Jenkan som med full energi tvättade och städade. Som tur var sken solen så det var bara att rulla ut på gräsmattan för att fortsätta dagen i liggande position och jobba på brännan. 
 
Till sist fick jag rycka upp mig och gick in och gjorde ceasarsallad till oss. Men mitt hurtiga jag höll inte länge utan återgick rätt snabbt till zoombiemood och vi drog på "Stolthet och fördom" älskar den!
 
 
 
 

Det sista av den svenska sommaren...

Är åter på landstället i Gottskär och försöker att njuta av det sista utav den svenska sommaren. Igår var en sådan där kanondag och det riktigt glittrade i havet av solen då man kom ner till hamnen. 
Så det blev till att åka ut till Inre lönn för lite sol och bad. Blev faktiskt årets första dopp för min del i 17 gradigt vatten.... kallt som f*n ;)
Syrran kom ut efter jobbet och så blev det en skaldjurskväll med familjen.
Snart kommer farmor och farfar hit för fika och för att säga hejdå till mig innan Frankrike!
 

Materialistens nyförvärv

Jag är materialist, ett drag som jag ärvt av min käre far. Det är dags att erkänna detta efter många års förnekelse. Jag är också en väldigt "upp och ner" människa det vill säga, mitt humör är nästan aldrig i mellanläge. Antingen är livet frid och fröjd, jag skrattar och skuttar fram på rosa moln eller så är det tårar, skrik och elände. Det sistnämnda händer dock inte jätteofta men då det händer är det kanske inte så kul att vara i skottelden. Om mitt humör skulle illustreras i ett diagram skulle det förmodligen se ut som väldigt vassa hajtänder. I vilket fall som helst så får kombinationen "materialist och upp-och-ner-människan" stora synergieffekter.
 
Igår satt jag exempelvis hemma hos mina föräldrar på middag och tog upp frågan om ett nytt tennisracket då mitt gamla inte längre går att spela med. Från och med en vecka in i augusti kommer jag dessutom ha sport på schemat i skolan och då är tanken att jag ska välja just tennis. Hur som helst ansåg jag att det var bäst att köpa ett racket i Sverige där jag kunde förklara mina tidigare kunskaper och hur jag idag spelar på svenska. Mina föräldrar var dock emot detta och tyckte jag skulle köpa ett i Frankrike. Då händer det...När jag får mothugg i mina materiella planer blir jag  som ett barn, för liv, blir irriterad och säger surt att det inte kommer finnas ett enda dugligt racket i Grenoble! Vill ni att ert barn ska spela med ett tattar-racket?! Ja ni förstår. Detta är inget jag är stolt över, men jag är väldigt medveten om problemet. När jag sedan fått lite tid att tänka i min ensamhet så inser jag att det kanske är bäst att göra som mina föräldrar säger ändå.  
 
Likaså finns den enorma lyckan åt andra hållet och denna har just infunnit sig. Den eufori som uppkommer då man bär på papperspåsen innehållande något man längtat efter så länge är så härlig.... och det senaste nyförvärvet är detta: 
Tack mamma och pappa! Ni är bäst! 
 
 
 
   
 
 

Christmas present!!

Ska strax åka och hämta min julklapp från mamma och pappa som jag inte fått än hihi men den som väntar på något gott.... Vad det är får ni se senare ;)
 

När mamma fixar matlåda

Då får man det färgmatchat:)

I jakten på lgh....

I den eviga jakten på lägenhet hinner jag gå igenom en del under kvällarna. Jag har numera slutat förvånas över fransmännens dåliga inredningssmak och det faktum att de aldrig städar i lägenheten innan de tar en bild. Det kan vara bilder på en obäddad säng där täcket ligger likt en knölig korv och smutstvätt på golvet nedanför, för att inte tala om alla sladdhärvor som jag själv hade försökt gömma undan. Men nej då, så tänker inte fransmännen, ju plåttrigare desto bättre. Köken är inte bättre, oftast ett virrevarr av burkar och kexpaket och någon kastrull upp och ner på tork på diskbänken. Men så kommer man till lägenheter där interiören liksom tar priset i allt man tidigare sett...
Det började så bra med denna bilden:
Å en lägenhet centralt... men va nu?! Killen har en bar med basttak i köket... really?! 

Mordor-ballongen

Jag och Alexandra tog oss upp på takterassen igår för lite kvällssol och cola-light...
Göteborg var sådär stilla och helt plötsligt kom det luftballonger svävandes. Alexandra ansåg att den ena var alldeles för mörk och hemsk med citatet " jag skulle då inte vilja åka i Mordor-ballongen!"
 

Varför kan inget fungera??

Nytt hyreskontrakt på G... ner till stan för att syrran ska skriva på... till skolan för att hämta ett intyg som typ inte existerar för att det tydligen inte går att lämna in antagningsbeviset till hyresvärden där det klart och tydligt står att jag pluggar på Chalmers och skall plugga på INPG... eller chalmersintyg... nej det måste vara något annat... ska bli spännande att se vad jag kan komma hem med. Det kan liksom inte fattas så många intyg i min pärm nu. Jag hade kunnat jobba på intygsenheten på Chalmers, så många har jag... suck!!

Helgen som gått

Blev en liten Aw på fredagen, jag hade dock inte jobbat utan bara grejat med alla Frankrike-papper men en Aw går ju alltid hem ändå! Så vi tog oss till Storköket och sedan fortsatte färden mot BarHimmel. Fick bara till en bild på hela denna tiden och det var denna...
...bra skärpa! Men dock väldigt talande för det blev ett vandrande upp och ner avenyn denna kväll. Efter BarHimmel var det dags att styra stegen mot Push...
Syrran är i farten!
Igår somnade jag typ klockan 18 med kläderna på i soffan efter tacos i min ensamhet och OS på Tvn. 
Sov tills klockan blev 23.30 då jag vaknade av att telefonen ringde men somnade om en halvtimma senare och gick upp vid halv åtta! Det är 13,5 h mina vänner.... asså jag fattar inte vad jag sysslar med?!
Efter en hejdåfrukost med Linnea tog jag en promenad till jobbet genom Göteborg! Älskar att gå genom en stad då den sakta men säkert vaknar till liv... och nu väntar jag in Alex och Asma som skall komma och hänga hos mig. Det var helgen i sin helhet! Nu en och en halv veckas ledighet sedan bär det av!

Ett hejdå

Har precis sagt hejdå till Linnea som åker till Canada imorgon. Blev en frukost i solen på kanalkanten, med promenad i hamnen. Det är först nu det börjar bli verklighet, Linnea var först ut av gänget nästa till flyget är jag och sedan åker folket på ett pärlband! Kommer sakna Linnea så otroligt mycket och hoppas kunna dra över och hälsa på i vinter:) nu är det dags att köra sista dagen på jobbet!

Utbytingen Michelle som vill ha en lgh

Så var det gjort drog iväg ett mail på en lägenhet på knackig franska! Gissar att det står typ "Hej jag heta Michelle på Sverige, jag börja plugga på Grenoble. Jag intresserad av lägenhet, vilken nummer på gata? vilken våning? Sen visste jag inte vad jag skulle fråga mer... så jag avslutade och hoppas på svar.
Gjorde till och med en Michelle mail, ja mena man får ju se till att smälta in. Lär ju inte vara någon som vill hyra ut till en utbyting och Michaela är inget namn som klingar speciellt franskt. Nä vi kör på Michelle när det kommer till mailandet. 

Framför Nyhetsmorgon

Efter en 45 min Powerwalk sitter jag framför Nyhetsmorgon och myser. Varför gör man inte såhär oftare? sjukt skön start på dagen! (lite skillnad mot mitt vanliga "halvhysteriska springa runt-typ duscha och sminka samtidigt- plus lite kaffe i farten- style")

Närdagarnabararullarpå...

Borde sova, har lovat jenkan att gå på powerwalk kl 07.00. F#%k! Jag kommer vara en zoombie. I övrigt då, händer inte så mkt... jobbar min sista vardag imorgon. Har diskat mitt diskberg. Har inga roliga bilder att lägga upp då några sådarna inte tagits under dagen. Läser om att Sas har problem. Kul. Kan ni stå emot i två veckor till? Snälla då! 

Franska plugg

Så var det bara att börja traggla text och glosor igen, känns som om jag är tillbaka i 8:onde klass. Sitter här som en liten pluggnörd på min lunchrast! Men jag lär mig sakta men säkert. Har även övat på frasen "jag skulle vilja titta på er lägenhet" och hoppas på att eventuella följdfrågor sägs långsamt och att jag vara behöver svara ja eller nej...