Mot Val Thorens!

Jag själv är nästan färdigpackad, bilen är fullproppad, sportlovs-stämningen är maxad och lite snö i luften. Om en timma kliver 5 av oss på tåget mot Moutier för att sedan byta till buss mot Val Thorens. Två åker bil och hoppas slippa snökedjor och en sista kommer inflygandes från Tyskland (?). 
 
Nu tar vi SPORTLOV i Alperna och så gör även bloggen! Ses om en vecka :)
 
 
 

Herregud....

... har ju helt glömt bort att jag har en blogg! 
Så vad har jag gjort de senaste dagarna?!
Typ ingenting. Nej men på riktigt, jag har verkligen inte det. Har fixat, donat, tvättat, skrotat och varit lite i skolan. Försöker bli frisk från denna rackarns förkylning med, men snart så hoppas jag på att den är helt försvunnen. har liksom inte tid att snorta nässpray varenda timme i Val Thorens. 
 
Har vi pratat om detta?! Nä kanske inte, vi drar iallafall svensk/finska gänget till Val Thorens för en veckas skidåkning och kanske lite lite fest med ;) på lördag! Peppen är på max och ska bli riktigt kul att komma dit.
 
För mammas info:
• Jag lovar att inte åka offpist
• Jag skall inte festa som de i filmen
• Jag ska hänga ut reflexen 
• ...och äta mkt frukt ;)
Älskar dig! 

Skridskor

Jag och Louise har under en veckas tid försökt att åka skridskor, dock har sjukdom och väder gjort att vi hela tiden fått tänka om... igår var det dock äntligen dags. Jag Louise och Dalman gav oss av ner mot de södra delarna av Grenoble det så kallade "The hood". Vi var alla lite ringrostiga och jag som åkt skidor de senaste månaderna tyckte att skridskon gav väldigt lite stöd för att stå på ett sådant farligt underlag. Men efter några varv på isen hade vi fått in de rätta takterna och kunde börja brilliera (eller?!)
Jag har för länge sedan typ 100 år sedan lärt mig någon form av piruett av min kära mor och såklart skulle denna testas och läras ut till övriga gruppen. 

Detta kan vara en av de bästa bilderna någonsin på mig och Dalman haha "Dalman uuut med benet, såååja!"
Mina elever övade sedan flitigt på att snurra. 
De övade så mycket att jag tillsist ansåg att vi kanske skulle åka runt lite... "Nej jag ska fan sätta den här piruetten" kommer det då från herr Dalman haha klockrent!
 

Lördag

Obligatoriskt besök på Bastillien fick inleda denna lördag, solen sken så vädret kunde inte varit bättre för detta lilla event!
Sedan hamnade vi på vårt crepe-ställe som man aldrig lär sig namnet på.... det blir kort och gott, "de där orangea markiserna stället". 
Jag och Louise hittade en ny butik som vi var tvungna att noga undersöka, Dalman var väl semi-nöjd....

Två glada bilder

Vi gör Grenoble

Jag lever, dock knappt, då jag dragit på mig en förkylning som inte är att leka med. Men Dalman är här, så vi tar dagarna som de kommer, vi är väl ganska stora chillare båda två så det där med att stressa sig igenom stan för att se allt är inte vår melodi. 
 
I Torsdags blev det en kaffe i gamla stan innan vi köpte den obligatoriska baguetten och vinet, Dalman hittade det absolut billigaste vinet och skulle nödvändigtvis pröva detta med motiveringen, "då kan det bara bli bättre".
 
På kvällen gick Jag, Dalman, Annica och Hannes ut och åt på BBQ, en restaurang i gamlastan som levererade riktigt bra mat. 
Om man googlar "fransman" ...
Dalman försöker sig på en nytolkning av ovanstående bild....
Blev en promenad för att visa floden och sedan en våffla i solen igår.
Vi avslutade dagen med ett besök på London Pub med massa Erasmusar!
Idag har vi sovit till 12 ingen av oss har ens bemödat oss med att gå upp ur våra sängar för att ens starta kaffet.... ska göra det snaaart... senare blir det besök på bastillen och crepe vid Notredame tror jag.
See ya!
 
 

Alla <3 dag!

Sitter här hostig och försöker samla kraft för att ta tag i disk och städ innan herr Dalman trillar in I Grennan och ska spendera helgen här :) Har precis kommit hem från skolan där presentationer ägt rum under hela förmiddagen, ganska tröttsamt att lyssna på typ 8 st i rad men men. 
 
Alla hjärtans dag är det idag med, så alla nära och kära som jag inte kan träffa idag! Sänder massa kärlek till er runt om i vida världen! 
Puss på er!

Erasmusens uppgift....

Har precis kommit hem från möte med min projektgrupp. Ett möte som Erasmus bland 3 fransmän och en Canadensare går till enligt följande: 

Alla pratar snabbt och i mun på varandra innan jag hinner tänka ut vad de sa och ens försöka bilda någon form av insticksmening har vi lämnat den aktuella punkten och gått vidare.... Resultaten blir en väldigt tyst Erasmus som tillslut ger upp denna ping-pong franska och accepterar faktum att jag inte har något att säga i detta möte.
 
Dags för uppdelning av slides, då arbetet inte varit speciellt jämnt uppdelat innan och slides är ihopsatta lite efter smak och tycke från övriga deltagare så blir uppdelningen inte heller helt jämn eller solklar. Tillsist vänder sig en av fransmännen mot mig och frågar "Vill du absolut prata på presentationen?" Ehhh vänta lite nu erbjuder du mig att inte prata imorgon? Klart att jag absolut inte måste prata om det inte finns tillräckligt med slides, det är okej jag kliver åt sidan. Haha nä skämt åsido, jag blev ganska lättad, jag har inget problem med att prata inför folk på varken svenska eller engelska. Franska går om jag får ha papper och iallafall en dag att öva men det är inte en behaglig och rolig upplevelse så att säga.
 
Så ja min uppgift blev tillsist att vakta USBt med presentationen och ta med det till lektionen imorgon. Känner att jag har ett stort ansvar på mina axlar.
 

We made "semlor"

Vi försökte oss på det här med semlor.... ja j, det blev ju som vanligt inte riktigt som vi hade tänkt... det vi trodde var torrjäst råkade vara bakpulver, så våra fluffiga semlor vi skrutit om i förväg kom ut ur ugnen likt små hårda frukostfrallor. Men vi gråter inte över spilld mjölk. Vi försökte oss på nästa ingrediens "mandelmassa" med marsipan från ikea och lite grädde samt två skivor fullkornsbröd spontant ismulade så var vi rätt nöjda. Sen att det låg lite frön och övriga korn/råg/havre bitar i behöver vi ju inte låtsas om. Grädde vispades för hand och resultatet var det faktiskt inget fel på mer än att vi kanske gav upp lite för tidigt så att styscheln??(stavning där) blev något dålig. Ja följande bilder får väl tala för sig själva:
Jag har nog aldrig druckit rödvin och ätit semlor till men är det någonstans det skall göras så är det ju ändå i Frankrike.  

Rymden anropar

Louise hittade en klänning..... en rymdklänning i något form av "munkjacke-material" och den var såklart tvungen att provas!
Själv hittade jag ett hörn.... ett mycket bra hörn som också var tvunget att provas!
Var ledig idag så sov till 11, åt frukost 12.30 shoppade med Louise och Christina till 15 sedan lunch på Au Bureau, de har bästa ceasar salladen. Sedan blev det lite till shopping och kl 18 var det meningen att jag skulle jobba projekt med några fransmän. Men framförhållning och information är två ord som fransisarna inte är alltför bekanta med, så såklart hade det ställts in och skulle diskuteras på facebook ikväll.... Jag blir inte längre förvånad utan såg min lilla skolvisit som en välbehövlig promenad ;)   

Nu väntar strax semlebak med övriga Erasmusgänget, ska bli kul att lära övriga Europa denna tradition! 
 

Courchevel

Efter något för få timmars sömn ringde klockan idag 05.35. Det var dags att återigen kånka på skidgrejer och åka buss X antal h för att upptäcka ny skidort. Denna dagen var Courchevel vår destination, jag deckade ungefär 3 min efter att bussen börjat rulla och vaknade lagom tills vi nästan var framme och blickade ut mot en klarblå himmel! Dock blev vi stillastående en halvtimma då det var problem kring vilken av dalarna vi skulle till och det ryckte lite i allas åknerver när solen steg högre och högre....
 
Ja, så Courchevel vad ska man säga? Roliga pister och bra snö i de övre delarna av systemet, ner mot byarna var det dock lite isigt på sina ställen. Annica hade innan sagt att om Val thorens är offpiståkarnas och säsongarnas paradis är Mirabel familjestället och Courchevel ungefär de rika ryssarnas ställe. Detta visade sig stämma rätt bra då jag aldrig sett så många fluffiga pälskanter på jackorna och istället för hjälm och googles var det någon liten fancy mössa och ett par pilotbrillor som var högsta mode. Priset i pälsfluff och lyx tog dock den man som var klädd i gräddvitt med lite skimmer av guld i jackan och en otrolig fluffkant samt fluffig mössa. Vi trodde att detta var en kvinna tills vi hörde en grov mansröst komma ut från denna varelse och vi tre tjejer som åkte ihop blev helt tysta och tittade på varann och utbrast i ett "really??".
 
Övrigt som gör att man förstår att detta är ett lite dyrare place to be:
1. Diamantreklam på liftstolparna. 
2. Hublotklockor precis överallt. (Hyfsat go spons där ja)
3. Någon spottade en kvinna som åkte skidor med en liten shoppingpåse dinglandes i armvecket. 
 
Men åter till vår dag...
Georgia och Christina högst upp på toppen!
Christina vill inte gå runt och skall med snowboard på ta sig igenom ett staket så att vi kunde komma in till trixparken eller vad man nu kallar den...
Ja ett bevis på att detta lilla gulliga alplifthus blivit galet sponsrat ;)
 
 
 
 

Att göra stan

Vi gjorde stan igår, egentligen kan man väl inte säg att vi gjorde stan eftersom vi mest hängde i Annicas lgh och kom först ut till London pub (studenthaket här i Grenoble) vid 23.30 tiden och de stänger 01.00  men men. London pub levererar alltid musik att sjunga med i, tumme upp för det, samt är sådär lagom trashigt som bara ett studentställe kan vara. 
 
Det enda tråkiga med Grenoble är att pubarna stänger just 01 samt den ganska stora avsaknaden av roliga nattklubbar. Jag tror helt seriöst att det bara finns 4 st, Vertigo, Nox, Theatro och Le Mieux Manoir.... ja vart vill jag komma med detta? Jag vet nog inte ens själv så vi lämnar det som ett konstaterande.
 
Engelska stod på programmet idag. Ja mamma nu blev du allt glad va ;) En riktigt bra lärare verkar vi ha fått som med brittisk/irländsk accent fick oss att skratta, diskutera och våga fråga om saker vi inte förstod. Bra jobbat en fredagsmorgon efter pubrunda måste jag säga! 
 
Yes nu tillbaka till skolan, ciao. 
 

Nya grejer

Vi fortsätter på det rosa-shiny-sparkeling temat... Var på Ikea med Annica och Sofia idag igen och blev lite ny inredning. Sminkbordet/sängbordet fick jag från Annica då hon inte har plats för det just nu, perfekt! Brickan blev ju fin därpå men det den egentligen skall användas till är spelet "Keps" som jag och Asma så fint introducerade. Nästa vecka kommer Dalman hit, har på känn att det kan bli en liten keps mot folket från Linkan och Helsingfors ;)

Film från Superdévoluy

Här kommer en liten film från när vi var på weekend i Superdévoluy!

Pink in the apartment!

Jag är tjej och har just nu rosa vårkänslor! Då får man pimpa lgh med ljus och fluff....
Blev till och med en rosa handtvätt idag ;)

Vi försökte på Tyska...

Efter lunch idag var det meningen att jag och Hannes skulle ha vår första tyskalektion någonsin.... Vi gick dit med vetskapen om att detta kanske skulle bli otroligt jobbigt då vi var nybörjare och övriga elever läst Tyska i iallafall 1 år. Vi övade lite gött innan över en kaffe, efter några minuter insåg vi att vi bara kunde, "ja", "hej", "tack" och massa ord från 2:a världskriget, kändes lite sådär att langa fram dem.
 
Vi kommer till skolan, är förvirrade över vilken sal vi ska till, vi finns inte med på listorna, en typisk tysk dam leder oss mot datasalarna ett surr om att vi ska göra något slags prov börjar på något sätt nå mina öron. Jag känner en instinkt av att fly fältet, men vi stannar tålmodigt kvar.... Läraren frågar oss om vi är Erasmus, "ja" svarar vi. "Från Sverige??" Båda börjar skratta, våra blonda kalufser avslöjar oss alltför ofta. Vi får sätta oss vid datorerna och läraren börjar dela ut instruktioner. 
 
Hon kommer fram till oss och här finns det två olika versioner på vad Läraren faktiskt sa på tyska. 
Min version: 
Tysk lärare - Eftersom att ni är Svenskar så kanske ni förstår tyskan om jag pratar... jag säger "ja"
bla bla bla fortsätter läraren jag ska prata med mina kollegor om vilken grupp ni ska vara i, "vad säger du om jag frågar, vad kommer du ifrån?"
Här vet jag ju inte vad jag ska svara på tyska så säger därför på svenska (haha av alla språk jag kunde välja!!?) "Jag kommer från Göteborg" Hannes har här panik i ögonen för min skull och börjar skratta åt situationen. Läraren säger något i stil med "okej det är så illa, ni kan inte"
 
Hannes version:
Tysk lärare - Kan ni tyska? Michaela säger då "Ja" därav ställer hon frågan ovan som jag inte kan svara på. Ännu roligare om hon faktiskt sa så och jag svarar JA! haha
 
Resten av lektionen satt jag och hannes och gissade ord. Vi lyckades faktiskt förstå nyhetstexterna som skulle läsas med lite samarbete och livlig fantasi. Förståelsen utan att kunna ett ord tyska får således 4/5 baguetter. 
 
Haha oavsett vilket så garvade vi rätt hårt åt situationen hela eftermiddagen och har bestämt oss för att droppa tyskan. Vi gjorde ett försök att lära oss tyska i Frankrike, det gick åt helvete. Vi försöker igen någon annan gång ;)

Razzmatazz har åkt tillbaka till Barcelona

Asma åkte igår tillbaka till Barcelona, måste säga att lägenheten ekade tom igår kväll, sista dagen spenderade vi med att sova länge och sedan ta en runda upp på Bastillien för att kolla in utsikten och äta en våffla med Nutella! Life is good ;) 

Det är det lilla som gör det...

Idag var det dags för nya kurser, jag kan erkänna att jag var så opepp man bara kunde vara på att börja skolan igen. Hemma brukar ju tentaperioderna efterföljas av lov, men här nej. Så det var en trött, halvbitter Michaela som vandrade till skolan. Väl där väntade kursen "Energi" på mig. Läraren började ganska barskt att säga att han förväntade av oss att vi var i tid då elever trillade in lite sent. Jag tänkte att jaha det är en sådan lärare.... (Jag har tydligen börjat bli fransk och anse att släntra in 5 min sen inte borde vara något problem) men sedan började lektionen, det kom in lite matte och lite el-lära och lite formler och helt plötsligt vara jag uppslukad av det läraren sa. Jag räknade på, försökte återfinna gamla formler och matteregler som låg och skräpade längst bak i hjärnan och tycker att jag lyckades få ihop första halvan av lektionen bra.
 
I halvlek sa flickan som satt bredvid mig att hon nog inte trodde hon skulle klara detta. Hon berättade att hon var ny från Ecuador och tyckte att franskan var svår. Jag kände med henne, jag visste hur det var för mig första dagen. Man satt där och tänkte "hur fan ska jag lyckas ta mig igenom detta??! " Jag försökte vara snäll, hjälpa henne med räkningarna och berättade hur skolan funkade och att hon visst skulle klara detta. Så kom läraren fram till oss tre tjejer som var utbytisar och frågade om vi hände med och tom ursäktade sig över att han pratat på franska och frågade om vi ville ha lektionen på engelska istället? Jag sa nej, för jag hade faktiskt förstått nästan allt han pratade om, dessutom vet jag hur trött man själv blev på att någon ville ha lektionen på engelska innan när jag pluggade i Sverige. 
 
Vi gick och tog en kaffe, kom tillbaka sist och läraren sa då att han frågat klassen om vi kunde ha lektionen på engelska och att alla sagt ja. Jag ska erkänna att jag tänkte " men neeeej nu blev jag just hatad av alla nya i detta rum!" och gick därför ett steg in i klassrummet och sa att "det är inte nödvändigt, vi är bara tre som inte pratar så bra franska resten gör det, så du får gärna ha lektionen på franska" Men han sa att nej nu har vi den på engelska. Sagt och gjort vi fortsatte på engelska och jag kände hur de franska eleverna fick svårare att förstå. 
 
I slutet av lektionen, sa läraren att vi borde diskutera huruvida vi ska fortsätta på engelska eller franska, han vände sig åt oss och sa "det är inte bara för er skull, jag tycker att era franska kamrater ska lära sig engelska och nya begrepp". Jag sa igen att om du vill så går det jättebra att ha det på franska och så kan du säga de svåra orden en extra gång på engelska. En flicka som satt bakom mig sa att det även gick bra att ha lektionen på engelska om han sa de svåra orden på franska. I vilket fall som helst så skulle alla tänka på hur vi ville ha det tills på torsdag. 
 
Jag kände verkligen att vi var kuggar i hjulet, eleverna ville vara snälla mot oss och samtidigt vara läraren till lags men jag vet också hur skönt det är att ha föreläsningar på sitt modersmål... Efter lektionen stod läraren och pratade med oss utbytingar och en fransk kille stannade kvar. Han hade för övrigt en perfekt engelska och sa till mig, du ska inte känna att det bara är för er skull, väldigt många av oss ska åka utomlands nästa år, så vi behöver träna på engelskan. Det är sådant som gör ens dag. Någon tar sig tid att faktiskt ge några uppmuntrande ord och förklarar situationen. En måndag på en ny termin är det guld värt!  
  

Glowing in the dark

Vi lyste upp dansgolvet igår så att säga...

 
 
 
 
 
 

Coluor

Ledsen för dålig uppdatering här de senaste dagarna! Men det är ju så att den här godingen har anlänt till Grenoble! Första dagen var vi ute och åt och gick på barer i gamla stan, igår blev det shopping och såklart en galette (salt crepe) vid Notredame!
Sedan bar det av mot HM för att köpa färgglada kläder inför kvällens "eftertenta-fest" och ja resultatet får väl tala för sig själv i följande bilder....
Eftersom vi nu var två Chalmerister i Grennan var vi helt enkelt tvungna att introducera det ädla spelet keps