Om 2,5 h skrivs sista tentan!

Yes som rubriken lyder så ska jag om några timmar gå och skriva sista tentan för denna terminen!!! Genie industriels hösttermin var hyfsat lugn men de senaste veckorna efter jul har varit proppfulla av plugg, arbeten inlämningar, presentationer samt 5 st tentor och snart är jag fri!
 
Hade en tenta precis läraren delar ut pappren, 12 frågor, "deux heures" säger han. Jaha två timmar, det betyder 6 frågor/h vilket blir 10 min per fråga. Jag gör alltid den beräkningen sedan en lärare på Basåret på Chalmers sa att man skulle göra så och efter 10 min tar man således nästa fråga även om man inte är helt nöjd. Då har man möjligheten att gå tillbaka sen om man får tid över...Men det här blir tajt förstod jag. Mycket riktigt många frågor skulle letas upp bland rapporterna (vi fick använda datorer och alla anteckningar, samt internet) och med 20 min kvar var 4 frågor relativt obesvarade. Då tog jag till det tröttaste vapnet, "google-translate" och skrev så det smattrade rätt in i rutan på svenska, kopierade in den översatta texten i tentan, tog nästa fråga osv. 
 
Om jag är stolt? Nej. Men nöden har ju ingen lag. 
 
Nu blir det en sista blick på pappren innan det är dags att skriva skiten ur sista tentan, wish me good luck! 
 
Bjuder på en bild dagen till ära från första middagen med alla svenskar i somras, idag har Axel längst fram till vänster åkt hem till Sverige igen.... tiden går så sjukt fort och vi har nu avklarat en termin ihop i Frankrike :)
 

Hemma från Superdévoluy

Helgen har spenderats i Superdévoluy ca 2 h söder om Grenoble. Vägarna dit var några av de jobbigaste åksjukemässigt som jag någonsin varit med om men jag klarade mig hela bussfärden och på Lördagen vaknade vi upp till denna klarblåa himmel! 
Pizzapaus! 
Det gäller att vara innovativ. Här har Annica uppfunnit kylannordning för vinet...
Hemmagjord tartiflette! 
Celia, Leyre, Victoria, Annica och Christina i vårt rum på liten förfest. 
Trött gäng innan hemresa, blev till att ladda med en kaffe för att klara serpentinvägarna hem igen ;)
 
 

En tenta-fredag i Frankrike...

Jaha självklart var svenskarna nästan först att anlända till tentasalen. Katrin från Tyskland var den enda rackarn som liksom vi tyckte att man borde vara en kvart tidigare till tentan. Övriga trillade ungefär in som vanligt runt 9 vissa lite tidigare andra lite senare. Tyvärr gjorde även läraren som de sistnämnda eleverna. Läraren börjar med att säga att vi inte får ha lexikon. Ursäkta vad sa du, sa du?!?! "Ja det är för att det ska vara lika för alla..." ja men nu kan jag ju inte riktigt se att det blir lika för alla när ungefär hälften av klassen har franska som sitt tredje språk...??
 
Jaha nähä men det vara ju bara att lägga ner lexikonen och hoppas på att övre makter skulle vara med mig. De var de inte riktigt och jag behöver efter si sådär 40 min av tragglande faktiskt förstå ett väsentligt ord mitt i en fråga på typ sådär 6 meningar. Jag räcker upp handen och frågar på engelska om det är okej att jag slår upp ett ord jag inte förstår på tesen. Lärarna börjar diskutera .... de vet inte vad de ska säga tydligen. Katrin säger, skit samma gör det bara, Hugo viftar med handen mot mig att bara ta upp den....Jag återupprepar frågan på franska, jaha de förstod inte... Jag förstår inte hur lärarna ens ska förstå vår engelska om de inte kunde förstå en enkel fråga på engelska?!, frågan ja, ja det går bra säger läraren....
 
Jag kliar mig lite i huvudet, varför fick jag inte ha min ordbok från början då?! Ingen får ha ordböcker men nu får jag slå i min. Jag bestämmer mig för att skita i att ta ner den och fortsätter slå i den resten av tentan. Vid ett tillfälle blir jag så trött att jag till och med drar upp den engelska ordboken, hör hur Louise skrattar lite förstående bakom mig. Men jag orkar inte med denna lekstuga... Alla andra bryter mot reglerna, varför finns de då?  Gökboet har ändå gått lös, en kille som sitter och smsar, alla skrattar när hans mobil vibrerar mot bänkytan, två brasilianska elever pratar med varandra. Läraren sitter uppkrupen som en uggla i fönstret och blickar ut över salen. Fan allt är som vanligt på fredagsmorgonen!   
 
Nu mot nästa tenta, flervals-tenta. Kommer bli intressant.
 
Sedan drar vi mot Superdévoluy för skidhelg dirr efter skolan! Så see you at sunday :)

Utbytisen försöker iallafall....

Jag har hittills varit ganska skonad från att behöva spontanredovisa eller svara på franska på lektionerna. Idag var det dock dags att dra en första redovisning på franska. Jaha tänkte jag det här kan ju inte gå jättefel då jag har tagit texten, som tjejen jag jobbar med skrivit, direkt ur rapporten. Men ja ni vet ju hur det är, man blir ju lite nervös och snackar konstigt bara på svenska när man ska redovisa, engelska funkar men kan vara svårt att hitta orden när man är nervös. Franska.... behöver jag ens beskriva hur jag känner inför det? 
 
Jag tycker ändå att jag inleder hyfsat tittar upp och säger vad vi jobbat med och vilka vi är utan att ens kika på pappret. Bra Michaela första sliden avklarad, bara 3 kvar.... andra går också hyfsat smärtfritt och det är egentligen bara att läsa rätt av men på tredje haha jag tittar upp från pappret och ser hur två killar fullständigt viker sig av skratt i mitten av klassrummet! Man bara jajaja jag vet att jag snackar typ sämsta invandrarfranskan här och typ säger "God jol"  i deras öron men kom igen va, nu försöker vi fokusera här! 
Som tur är äger jag iallafall ut de flesta fransisarna i engelska så jag passade på att dra till med några frågor med fin accent på gruppen vi skulle opponera på. (de redovisade på engelska så var okej att göra detta)
 
Så ja jag har idag fått min första utskrattning √
 
Är väl tur att jag har lite skinn på näsan och självdistans iallafall samt anser att jag efter idag är en erfarenhet rikare ;) 
 
 
 
 

Trött på kaoset i en 1:a

Jag är otroligt trött på att man liksom inte har någon plats att ställa grejer i en 1:a. Min lägenhet hemma i gbg har iallafall bättre förvaring och en hel klädkammare att trycka in bråte i men här är det kaoooos! Så efter att tentorna är över skall främst klädsituationen styras upp och ett inköp av klädhäst är ett måste! 
...kanske till och med slår till på någon form av skohylla så att jag slipper ta sats varje gång jag ska ha ett par skor ur den fina högen i gaderoben...
 

Bilder av olika slag...

Hittade lite bilder i telefonen dels några från dagens soliga promenad genom Grenoble...
...och en från senaste coloc-partyt, fina flickor på rad, Georgia, Christina, Caterina och Sofia! 
Ja det var allt jag hade att bjuda på denna dag, ciao!

Livet i 280 km/h

Livet går just nu i 280 km/h och det känns verkligen som jag knappt hinner vakna på dagarna innan det blir eftermiddag och rätt var det är så är det dags att sova igen…

Men det är inte så konstigt med dessa tre veckor som jag befinner mig i

Inlämning rapport + pp ”Internationalisering av företag”             ons 16/1            
Presentation av artikel ”Design-kursen”                                    ons 16/1            

Tenta ”production et environnement”                                        mån 21/1           
Inlämning grupparbete ”styrning av flöden- kurs”                       tis 22/1               
Inlämning av eget arbete ”styrning av flöden- kurs”                    tis 22/1               
Presentation grupparbete”styrning av flöden- kurs”                    tors 24/1           
Tenta ”Internationalisering av företag”                                        fre 25/1
Tenta ”Internationella projekt”                                                    fre 25/1

Tenta ”Lean, six sigma”                                                            ons 30/1
Tenta ”Design-kurs”                                                                 ons 30/1
 
Men skönt att vara igång och att många saker redan är avbetade, första tentan på franska idag, gick nog ändå helt okej med hopp om lite extra snäll rättning i och med "ERASMUS" med stora bokstäver på framsidan ;)
 
Yes nu ska jag fortsätta med nästa sak på listan, vet att det är tråkig bloggning för tillfället, men håll ut om bara några dagar får ni vara med på nya äventyr igen!
 
 

Regnpromenad

Vi tog oss, trots regn, ut på en liten eftermiddagspromenad längs floden för att ta en paus i tentaplugget. 
 
 

Position plugg i säng

Ville bara säga hej för jag har tråkigt och pluggar anläggningars miljörättigheter.... somnade bara jag skrev meningen. 

Sista dagen innan första tentan på franska...

... och vi har extremt olika bud om hur denna tentan ska vara upplagd. En fransk kompis sa att den bara skulle behandla en lärares del och bestå av en fråga. En Brasiliansk har sagt att han hört att det är tre frågor på tre lärares delar och en sista hade hört från en av lärarna att tentan är på 10 frågor.
Jaha jag struntar lite i vilket och inser att det bara är att trycka in allt i huvudet idag, igår satt vi och översatte de sista 100 pp slidsen så nu har jag allt på svenska!
 
 
Igår fick jag vara med på skype när pappa firade sin 50 årsdag! Lyckades trycka av en skärmavbild under sångframträdande ;)
 

Hemmalördag och födelsedag

Gick hem tidigt från Pauls coloc-party igår för att kunna plugga idag. Klokt val. Har precis käkat en omelett, måste credda mig själv lite för mina omeletter, mycket annat är jag dålig på i matlagninsväg, bevis är när både Alexandra och Oscar skriker i kör ut mot köket på nyår "Schutzen får inte ta hand om köttet!" jaha tack för den, "älskar er med!"... men åter till mina omeletter dom e finfina!
 
Så nu är det dags att hoppa in i duschen och sedan ta tag i en Gestion du flux artikel som ska sammanfattas.
 
Satt  och planerade upp vårens resor igår (på lektionen) v.9 har vi sportlov, jag säger ju att det känns som att man går i småskolan igen. Då drar vi till någon väl vald skidort och härjar lite. Förslag är Val Thorens eller Val d'Isère. Påsk kommer lilsis hit, mer skidåkning på programmet och vårlov skall förhoppningsvis spenderas på playan i Barcelona. BRÄNNA! Längtar.
Ska få in en London shopping och Lausanne-trip med :) Ja men nu kanske jag ska sluta drömma mig bort och ta tag i Lördagen. 
 
Sist men inte minst fyller lillasyster 22 år idag! Hipp hipp hurra för dig! Hoppas du får en fin födelsedag :)
 

I matäffären

Jag förstår inte hur man kan hitta så mycket konstiga grejer i mataffären som Louise gör... jag kanske inte är den mest uppmuntrande till sådant där i och för sig då jag gärna hade ätit kungsörnens makaroner med köttbullar de flesta dagar i veckan, men ändå.... Idag tog kära Louise ändå priset då jag finner henne hållandes i något som ser ut att vara någon form av inlagd huggorm och jag ställer henne frågan hur man ens väljer att ta ner något från hyllan med namnet "rollmops" på?!
Sedan skrek både jag och Louise rätt ut när vi såg denna syn! Pågens gifflar på Monoprix!! WIN. 

Ni kan kalla mig knasig, men vi får väl se vem som överlever längst...?

Ja, den här kylan som dragit in över Europa de senaste dygnen går liksom in i märg och ben, jag har ett iskallt golv, en lägenhet som inte får upp värmen och när den väl fått upp värmen är det något fel på mitt element så det inte går att ha värme på mindre än maxad temperatur. Ni fattar... jag håller på och rattar på det där hjulet halva dagarna men ändå är det iskallt eller för varmt!
 
Det senaste är att innan jag går och lägger mig så står jag och blåser varm luft med hårfönen först på mina fötter sedan i mina duntofflor, då håller jag dessutom fötterna mot elementet samtidigt (enda träningen mina magmuskler får). Sedan kommer moment, hårfön under lakanen i en minut.... och till sist det allra mest kritiska momentet, öppna lakanen så mycket att jag kan krypa ner, men så lite att värmen inte slinker ut. Jobbigt? ja. Men jag har övat upp skillsen och skulle numera kunna titulera mig som självutnämnd världsmästare i denna ädla konst av lakan-nedkrypning. 
 

When the teacher cancels the test...

http://9gag.com/gag/6343161... or at least move it one week forward!

Skrotar

Snöovädret som drog in över staden igår är som bortblåst och solen skiner från en klarblå himmel! Skrotar runt i lägenheten i tajta träningsbralls och chalmers-hoodie, en otroligt snygg kombination måste jag säga...övar lite presentation och funderar på att kanske ta en 40 min promenad innan det är dags att vandra till skolan... 
 
Dessutom fyller denna lilla godingen år idag! Så hipp hipp hurra för dig! Snart ses vi då du kommer hit :)
 

Produktiv dag

Den där powerbilden gav resultat.... har haft en otroligt produktiv dag där rapport gjorts nästan klar, sammanfattat nästan en hel kurs, gjort PP i en annan, övat presentation inför morgondagens designkurs och ska banne mig pusha på lite till och sammanfatta någon föreläsning till. Lika bra att bara mata! 
 
Pratade med dessa två små troll igår som är och lever rövare i Barcelona! Jag kanske inte behöver säga att jag önskar så hårt att jag varit där med dem just nu...
 
 
 

Power

Snö i stan

Drog just undan gardinerna från fönstret och möttes av att stan höll på att förvandlas till ett vinterland! Det har nog bara snöat 2 gånger i Grenoble sedan jag flyttade hit och den första gången var på höstlovet och då befann jag mig nere vid Medelhavet. Har tyckt att det varit ganska skönt att ha fria gator och lite varmare och sedan bara ta bussen upp i bergen och åka skidor.... Men, men spelar inte så stor roll Michaela du ska bara plugga tentor ändå så det är bara att skippa denna snödiskussion. 
  

Pappa 50 år!

Idag fyller min pappa 50 år och därför vill jag säga STORT GRATTIS PÅ FÖDELSEDAGEN! Eftersom jag inte kan vara hemma och fira med dig pga stundande tentor så kommer en liten hälsning från mig till dig...

Vi drog upp i bergen igen!

Vi skippade plugg för än dag och åkte till 2 Alpes! Vi kunde inte fått en bättre dag, solen sken fram till klockan tre och snön var go men tung att åka i (känns i lår och vader idag). 
Vi åkte mest sittliftar för att kunna sola och ha det gött!
Lunch på Pano Bar.
Bonbon, varm choklad med baileys, mmmm.
Jag så på lunchen riktigt röd ut i ansiktet med snygg googlebränna, fick ju rätt mkt pikar under denna lunch kring att mitt ansikte matchade min jacka perfekt... Men som tur var var rödheten inte bara sol utan också kalla kinder för när jag kom hem hade detta lagt sig och en lagom första bränna började träda fram :) 
Sista åket i Diable, jag fick nästan svindel över utsikten framför oss!
 
 
 

Shopping

Jodå, shoppingrundan levererade!
Sprang på ett välkänt ansikte inne på Lafayette, dock i pappersformat ;)
Var tvungen att ta en bild på den sötaste affären i stan, balettaffären! Balettskor trängs i trähyllorna och en mässingsstege kan rullas runt sådär som i ett bibliotek samt massa vippiga kjolar och sidenband om vart annat.
Nu ska det sovas, skidåkning imorgon, sakerna är packade och jag är taggad! 
 

Pausar och drar på rean

Vi pausar plugget lite och drar strax 1 eller 2 h på rean, det får man när det är fredag och hela Grenoble är fullproppat med rea! Lafayette står högst på listan, synd att vårt här i Grennan inte är lika fancy som det på bilden ;)

"Start to study late"

Ja, det finns inte så mycket roligt att skriva just nu, verkligheten är ikapp en och det är plugg, plugg och åter plugg. Hänger i biblan eller hemma i min säng (extraknäcker som soffa) och skriver och har mig. Dock har jag börjat beta av och göra klart rätt många saker som arbeten och presentationer, så att jag kan fokusera på att fixa tentorna om typ 2 veckor. Men ändå känns det ju som att tiden rusar extra snabbt när man har mycket kvar att göra. Men Bill Gates han vet han...

Dagens händelser

Att föreläsningen började 40 min senare än utsatt tid - INTE ROLIGT
Att gästföreläsaren pratade asfort - INTE ROLIGT
Att jag sedan började förstå rätt mycket - ROLIGT
Att föreläsaren hade två olika skor på fötterna - MYCKET ROLIGT
Att jag svarade rätt på en öppen fråga - ROLIGT
Att jag svarade fel samt ett "jag vet inte" på följdfrågan - INTE ROLIGT
Att jag har ett optimeringsprojekt som jag inte vet hur jag ska göra - OTROLIGT MYCKET INTE ROLIGT
Att jag ska gå på promenad med Annica sen - ROLIGT
Att jag ska plugga kursen internationalisation des firm - UNGEFÄR LIKA ROLIGT SOM HELVETET

 

Trettondagsafton

Glömde nog bort att blogga lite under allt packande för att åka tillbaka hit. Men dagen innan avresa så var det släktträff med pappas sida hemma hos min faster. Jag och Ellinor började med att köra fel som vanligt, satt där med näsorna i mobilen och försökte lokalisera "pricken". Ellinor säger "sväng höger typ här" , då är det bara skog på höger sida... ja ni fattar hur vi höll på. Tillsist lyckades vi med lite telefonhjälp från faster att komma fram. Ja då förstår ni hur jag och Ellinor jobbar, uppenbarligen är vi fortfarande barn som sitter i baksätet och har nada koll på vägen till våra släktingar ;)
Syster, kusin 1 och kusin 2
Jo ni ser rätt, barnen har fortfarande ett barnbord även om den yngsta hunnit fylla 18 år :)
3 kusiner på rad
Jocke, jag och Ellinor testar 3D-TV, snabba brills på!
 
Vet att bilderna är lite suddiga, ska köpa en kamera hade jag tänkt så att jag kan ta lite ordentliga kort snart.
 
 

Back in Grenoble

Då var jag tillbaka i min lgh i Grenoble, resan gick kanon och hittade Karl i min klass från Chalmers på Landvetter som skulle med samma plan till Köpenhamn. Alltid trevligt med lite ressällskap! Köpenhamn - Genève sträckan var meningen att bli en pluggsträcka, dock blev jag akut trött och somnade alltså typ på riktigt innan planet hade lyft. Sedan buss två timmar och tada, Grenoble bjöd på soligt vårväder och jag kände att jag åkte in på Grenoble station med massa ny energi!  
 
Sedan hade vi en så kallad "situation" när jag kom in i trapphuset till Camp-Sweden. Trots att påhittiga ingenjörsknep och trix användes vid mission, få upp en lägenhetsdörr, fick en låssmed tillkallas. Dock inte till min lägenhet men såklart lika tråkigt för vem det än handlar om.  
 
Nu sova, trillar snart omkull av trötthet!
 

Näst sista dagen i Sverige

Eftersom det är näst sista dagen i Sverige var jag tvungen att försöka vända tillbaka dygnet rejält. Klockan 7 ringde klockan, 07.09 sa mamma till mig på skarpen att gå upp och klockan 07.15 släpade jag mig upp ur min mjuka, goa, varma säng.... 
Sedan körde jag in till stan för att möta upp syrran och äta frukost på Clarion Post Hotel. 
Varken jag eller Ellinor hade varit där trots att det stått färdig sen i våras? Mycket snygg inredning och riktigt bra frukost måste jag säga. 
Lugn, bilden är från andra varvet på buffén. Jag är ingen blondinbella som tar stylish bilder med lite "trevlig" frukost på tallriken ;) Naj naj.
 
Sedan lyckas ju sketongen tillika systeryster med bedriften att köpa en marc jacobs-väska till halva priset. Ett riktigt kap måste jag säga! Jo men det är ju kul när det går bra för andra.
 
Gud vad jag älskar Sveriges väder.... dimmigt, grått och blött.
Kommer hem till denna syn, bävern fortfarande uppskattad. (och hel än så länge)
Har köpt på mig kryddpåsar, godis och Kalles (ligger i kyl så ni är inte blinda, den är inte på bild) för att ta med till Frankrike.
Blev tre Celcius med, en uppdrucken, tumme upp! 
En kaffe på det och nu är jag helt hög på koffein och ska placera min rumpa här för att mata text. Kul. 
 
 

Hundar hundar hundar....

... ja överallt var det hundar. Mötte upp Tina som jag tränade och tävlade agility med förr för att gå en runda bland allt hundfolk och utställare. 
 
Finalringen
Sesam fick en pipande bäver, NÖJD HUND. 
Jag hittade ny skidjacka och skalbyxor, NÖJD TJEJ. 

My Dog

Idag bär det av in mot det som förr för mig var en av höjdpunkterna på året! Då härjade jag omkring som den värsta med kavajen på och fluffade päls halva dagarna för att Sesam skulle se snygg ut på golvet. Idag ska jag bara gå omkring och njuta av atmosfären, shoppa grejer och titta. 

Bebismys

Hej du min framtida man, kan du vara vänlig att träda fram snart för jag vill ha en sådan här liten rackare...
Idag har jag som sagt hälsat på hemma hos Jenny, Mikael och lille Louie. Så söt liten kotte, vill ha, vill ha, vill ha! Jag och Jenny hade nog inte setts på över två år så snacka om att vi hade mycket att ta igen, vi var nog inte tysta en minut och avhandlade allt från agility, barn, förlossning, Frankrike, skidåkning, hus och minnen från förr. Gud vad roligt det var att träffas igen! 

Fullt ös

Sitter här och laddar upp med äggmacka och kaffe inför dagen. Måste försöka vända tillbaka dygnet. Just nu somnar jag runt 2 och vaknar vid 11. Idag gick jag upp 9.15 så det är ju stort framsteg ;) Strax ska jag till mormor och greja sedan hem en snabbis för att ta ansvar för hunden jag köpte när jag var 16 år...haha nä men en promenad får det allt bli. Sedan ska jag vidare och hälsa på min kompis Jenny som jag tävlade och tränade väldigt mycket agility med för några år sedan. Vi ses alldeles för sällan och nu har Jenny dessutom fått en liten knodd! Så ska få krama på lite bebis, hur mysigt?! :)
 

Nyår!

Nyårsafton firades hos Alexandra med alla kära vänner som kommit tillbaka från världens alla håll för att ha jullov i Sverige.
Efter si sådär en halvtimmas lirkande med att få in utebordet så löste det sig tillsist, starka tjejer kan de med!
Var så himla mysigt att träffa alla goingar igen! Mickan och Jenkan preppar inför kvällen ;)
Nyårsfina flickor på vår egna "laga mat innan-förfest"
Jenkis hade bakat supergoda nyårstårtor!
Fina Mickan äntligen hemma från USA!
GOTT NYTT ÅR!
Tack för en helt fantastisk kväll! Kommer sakna er alla när vi far iväg nu igen, så mkt kärlek i en bild <3