Året börjar ta slut....

Om exakt 4 veckor är det dags att lämna Grenoble! 2 veckor kvar av skola, 1 vecka med en tenta i + massa städ av lägenheter och sedan bär det på midsommarafton av ner mot Nice.  Sjukt att nedräkningen är igång, jag har nästan klarat ett läsår i Frankrike med knagglig franska och många uppförsbackar. Nu sitter jag här redo att komma hem till Sverige igen för att njuta av sista tiden som student hemma.

Annica höll under eftermiddagen på att packa hela sin bil full med saker. När hon sedan skulle sätta sig i bilen och lämna Grenoble började tårarna rinna på både mig och henne ute på rue Thiers. Passade på att gråta lite till när jag kom in i lägenheten. Min vapendragare under året, vad skulle jag gjort utan dig? Helsingfors kommer absolut få sig ett besök i sommar eller under tidiga hösten :)

Hejdå vinkar Annica till oss och Grenoble!

Snö på bergen

I måndags var det en riktig sommarkväll här i Grenoble, ljummen luft, blå himmel och fullt av folk på uteserveringarna. Jag och Hannes satte på oss träningskläder och Hannes tog löpet och jag powerwalken upp till Bastillien för att sedan köra en gemensam jogging ner till stan igen! 
Utsikten från Bastillien nu, det ligger fortfarande massa snö kvar på bergen och mer väntas i helgen.... les 7 laux pratade löst om ev. öppen pist i helgen. Vi får se vi får se.....
 

Här sitter jag...

Jaha här sitter jag, har precis kommit hem från skolan efter möte med min projektgrupp. Det är en fin grupp det där. Det är samma personer jag skrev om för någon vecka eller två sedan som alltid frågar om vad vi utbytisar tycker och tar med våra tankar och idéer.

Vi skulle planera upp slutpresentationen vi ska ha på tisdag. Jag tänkte att jag skulle slippa prata men då vår projektledare sa att alla tydligen måste prata och antingen svara på frågor i slutet eller presentera vårt arbete gjorde jag en snabb riskkalkylering i huvudet. Sannolikheten att jag måste svara på en fråga är liten då jag antar att det andra hinner svara innan jag ens hunnit förstå frågan men om jag nu skulle få en fråga jag inte förstår eller värre inte veta svaret på så skulle jag ju typ hata mig själv. Nä då är det bättre att kunna öva in några minuters presentation. Så ja hej punkt ”recommandations” vad kul vi ska ha i helgen!

Annars då, sitter och läser Blondinbellas blogg, bittrar mig över alla fina pastellbilder och bröllopsinspiration och hur fantastiskt det var att blabla lockade hennes hår. Själv sitter man och är lite trött från gårdagens hejdå-fest för Annica, äter en ostskiva med creme fraise och ketchup ni vet sådär ihoprullad. Tog lite för mycket ketchup så måste balansera hela tiden så att det inte trillar ur rullen. Sängen är obäddad och mitt diskberg är väldigt långt ifrån blondinbellas små fina bröllopsserviser i prydliga högar…. Sitter och tittar på de två muffinsarna i papperspåsen på bordet. Vill äta upp dem båda nu men inser att man kanske måste vänta på Hannes som är någonstans och spelar fotboll. Inser också att jag kanske i alla fall kan smaka lite på ett hörn ;)
 
Har inte så mycket mer att säga.... ska ta en runda in till Annica sen och se hur det går med packandet, hon åker hem imorgon :( 
 
Hejdå hejdå 

Morsdag!

Grattis mamma på MORSDAG! Snart ses vi, jag älskar dig <3 massa kramar

Skrotlördag

Från att ha jobbat varannan helg i jag vet inte hur många år till att nu under ett år varit ledig varenda en utgör en enorm skillnad. Idag gick vi upp sent, åt frukost vid lunchtid chillade i lgh till 4 för att sedan besöka frisören och jag drog vidare mot en liten runda på stan. Det är dags att börja bunkra Sephora produkter!!
Ja en lugn lördag helt enkelt, ikväll blir det till att se finalen i champions league på San Valley, en pub nära skolan.  
Over and out. 

Met this little fellow...

Asså hur töööt är inte denna lille rackarn som tar emot en på pappersföretaget???

Han var allt en liten smarting och så fort man kom inom 30 cm nära honom så lade han sig med magen i vädret och ville bli kliad.

Men blev det lite väl mycket folk i butiken och då blev han lite trött och gick och mofflade in sig i sitt lilla bo under disken. 

Saknar er mina små luddhundar hemma! 

Papperskarusellen är igång igen!

Ja då har startskottet gått för "fixa med papper i Frankrike" igen! Min lägenhet är uppsagd och vi har idag besökt, lägenhetsagentur, bokat bankmöte och varit hos telefonoperatören. Men som vanligt snuddar man bara toppen på isberget vid ett första besök hos diverse ställen. Vi vet alla att det kommer ta X antal återbesök innan alla grejer är avslutade. Men vi är igång känns otroligt skönt. :)
 

Powerwalk

Hemma gillar jag ju att gå ut och gå, med eller utan sällskap spelar inte så stor roll. Jag tycker det är skönt att kunna gå och tänka lite samtidigt som man bränner kalorier. Nu har jag dessutom hittat den perfekta rundan i Grenoble. Den går längs floden och sedan in i park paul mistral på hemvägen och tar 1 h och 15 min. Tummer upp för det!  

När kroppen är på en plats och tankarna på en annan....

Vi har många av oss nu samma problem. Vi har i princip redan lämnat Frankrike i tankarna. Jag kan ofta komma på mig själv på lektionerna att sitta och tänka på att jag ska gå längs havet i Gottskär i sommar, att jag ska hänga med familj och vänner igen. Både jag och Hannes är redan i Stockholm, Göteborg och Linköping. Vi pratar lägenheter, svensk skola och allt vi ska göra hemma. Jag kan komma på saker som "just det jag behöver nya köksstolar till min lägenhet" och sedan sitter jag där på Chillis, Ikeas och övriga möbeltillverkares hemsidor och letar grejer. Sedan kommer man tillbaka till franska livet då man inser att det ju faktiskt är här man är.... men så vips är likt förbannat tankarna i Sverige igen. Ja vad kan man säga det börjar bli dags att lämna detta landet. Om en månad har jag skrivit min sista tenta här sedan väntar en sista resa som boende i Frankrike till Nice innan det bär av mot svensk mark.

Bild från vår taco-middag häromveckan :)

   

Nya örhängen

Igår var vi på stan så jag passade på att spontanshoppa nya örhängen. Ja man ser min toalett i bakrunden. 

Ja man ser stökig lägenhet i bakgrunden. 

Ja man ser min toalett + stökig lägenhet i bakgrunden. 

Ja jag är sämst på att tänka på vad som kommer med på bild.  
 

GI-Erasmus kväll hos Leander

I Torsdags var vi hos Leander, två italienare, två tyskar, två finländare, två kanadensare och två svenskar utgjorde gänget. Alla hade i uppdrag att ta med någon form av plockmat och detta blev resultatet...

Aaro noterar nitiskt alla viner han smakar på i sin vinbok....

Att vara en i gänget!

Idag kände jag för första gången på väldigt länge att jag var delaktig i ett grupparbete. Med det menar jag inte att jag inte har deltagit innan. Min mening är alltid att vara med och tillföra saker, men när man jobbar i en grupp på sitt tredje språk säger det sig självt att det oftast går fortare om de som kan franska pratar, skriver och diskuterar. 

Just nu läser de flesta av oss svenskar en kurs på skolan som är ett stort "case" som skall lösas. Vi skall driva ett projekt som kallas "fishfarm" och varje vecka får man ny information att ta ställning till. Varje person i gruppen blev vid start tilldelad en roll, någon är projektledare, någon är tekniskt ansvarig någon är ekonomiansvarig ect. Oftast blir ju utbytisarna förbisedda och sitter mest och rullar tummarna eller försöker skapa någon tabell eller annan sifferuppgift. Men denna gruppen är otroligt bra. De hjälper oss, har tålamod och idag lossnade mycket. För första gången på nästan 8 månader kände jag mig som deras jämnlike. Jag fick en relativt stor uppgift som jag skulle utföra helt själv på franska. Jag fick förtroendet och bara det gjorde att jag ville göra ett extra bra jobb. Jag fick fråga läraren om saker som var oklara. (Något jag i vanliga fall drar mig för) Jag kunde gå in i ett samtal med en kille om vilken av investeringarna som var bäst. Han bortsåg från min dåliga franska och tog till sig det jag sa. Folk hjälper mig och undrar om det går bra eller om jag vill ha hjälp med något ord jag inte förstår. Jag kunde liksom alla andra förklara vad jag gjort då lektionen var slut och vad jag skulle göra tills på lördag. Jag kände mig nöjd när jag gick hem från skolan. Tänk vad lite hjälpsamma och öppna människor kan göra för självförtroendet!

Taaaacos!!!

Behöver jag säga mer än att vi åt tacos i lördags, asså bästa rätten! Kommer föräta mig väl hemma på svensk mark igen ;)
 

Parkhäng

I onsdags firade Frankrike dagen då det blev vapenvila efter andra världskriget. Vi inledde med andra ord en 5 dagars ledighet då kristi himmelsfärd ligger direkt efter. Vi tog därför sovmorgon, gick till mataffären och bageriet för att sedan slå oss ner i park paul mistral och bara njuta av en solig dag.  
 

Bilder från kvällspromenad...

Internet i camp sweden....

... lever lite sitt eget liv för tillfället. Man får vara glad för det lilla, exempelvis om google-translate fungerar då man ska skriva franska. Att ladda upp bilder på bloggen har trots otaliga försök inte haft någon större framgång. Så om det är lite tyst här så är det pga tekniska problem ;)
 
Vi är för tillfället så lediga man kan vara, så vi tar sovmorgon hänger i parken, solar, har varit på ölprovning osv. Igår kväll bjöd Roddy in oss på middag så kvällen spenderades i hans coloc-villa. Idag är vädret lite sämre så tror att det är "lasertag" som står på programmet!

Blablabla

Hur Michaela på riktigt upplevde sin franskalektion idag, vänligen titta från 5.01 till 5.26 enda skillnaden är att jag är Håkan och prästen är min franskalärare.

Det är mycket nu...

Igår var dagen med stort D, jag vill att ni tänker er en trumvirvel här.... jag skulle äntligen få en ny rullmarkis framför fönstret! Efter si sådär 8 veckor av trasig sådan kom de små gubbarna för att jobba. De hade inte lite grejer med sig, stegar lådor, själva markisen, och fästen ja ni fattar. Samma dag har jag valt att tvätta en enorm tvätt som tar upp hela köksytan (ja asså den del av golvytan i min 1:a som räknas in i kokvrån), vi har dessutom byggt ett berg av våra sängar för att gubbarna ska få plats att jobba på.
 
De sätter igång... jag sitter mellan enorma tvättställningar och sängberg på en yta kanske 50 x 50 cm och grejer med datorn. Då ringer porttelefonen och en sjukt glad "Bonjour!" -röst säger att det är den vänliga mannen från häromdagen som lagar porttelefonen. Han frågar om jag kan hjälpa honom med att säga om ljudet är starkare eler svagare. Jag vill egentligen bara förklara typ "nej det går inte för just nu borras det i min lägenhet och jag står mitt  i ett inferno av prylar och gubbar och verktyg".... bara det att det kan jag inte säga på franska. Så jag säger oui. Sedan står jag där mitt i arbetsgången med ett finger i örat och säger "nu piper det", "nu blev det stark" "nu är det dåligt" ect. Tillsist blir situationen något ohållbar så jag ringer till Hannes som skall ta över telefongubben han kan väl lika gärna testa linjen till en annan lägenhet i huset? Nej tydligen inte han vill testa just min och istället får nu jag återgå till min 50x 50 yta. Hannes står med en telefon i örat, gubbarna borrar och för oväsen.... men telefongubben är inte nöjd. Hannes lägger på och säger "Han kommer tydligen upp."

Ja in kommer två telefongubbar som utan förvarning börjar klippa kablar likt någon som desarmerar en bomb, när det inte funkar så bra, skruvar han ner hela telefonen och kommer upp med en ny som han börjar montera. Hannes har i detta läge satt sig bredvid mig på utrymmet mellan tvättställningar och sängberg. Vi observerar den absurda situationen och undrar hur många hantverkare och verktyg man kan få in på 21 kvadratmeter. Vi kan inte heller fråga något vettigt. Det är helt enkelt bara att gilla läget, hoppas att man skriver på rätt papper och låta de små rackarna gå lös. En helt vanlig dag i Frankrike helt enkelt, man har lärt sig att "c'est normal!"
 
 
 
 
 
 
 
 

Det är mycket nu...

Igår var dagen med stort D, jag vill att ni tänker er en trumvirvel här.... jag skulle äntligen få en ny rullmarkis framför fönstret! Efter si så

Bergsbestigning, konstmuseum och palais idéal

Helgen har gått fort, det som var tänkt att bli en chillhelg blev istället en helg full av aktiviteter!
 
Killarna bestämde sig i lördags för att bestiga ett berg, jag valde att sova och shoppa... men jag måste säga att jag är sjukt imponerad av att de klarade att cykla 14 mil och de sista 1,6 med 1500 m stigning! 
Söndagen gick i konstens tecken. Jag och Hannes började med att strosa runt på söndagspromenad i Grenoble och hamnade vid konstmuseet. Eftersom vi aldrig varit där bestämde vi oss för att det var dags för ett besök. Jag gjorde tappra försök att intressera mig för den temporära utställningen de hade men måste säga att den var jättetråkig. När vi kom till den permanenta delen blev det dock mycket roligare med enorma målningar och i slutet på den egyptiska avdelningen fanns en mumie. (asball) 

Sedan ringde Joel och Christina och undrade om vi ville följa med till palais idéal en bit utanför Grenoble och det ville vi ju. 
Palais Idéal är ett fantasipalats byggt av en postman som hittade roliga stenar på sina rundor. Han hade en dröm om att tillsist kunna bygga detta palats och ja efter många års slit blev detta resultatet:
Det är heller inte varje dag man kör förbi installationer likt denna. En vanlig (hur vanlig man nu kan vara då man gör sådant här) privatperson har skapat sin egna konst på ägorna....
Nu vankas det spelkväll i Camp Sweden :)

Grillkväll hos Roddy

I onsdags hade Roddy från Skottland en liten grillkväll hemma hos sig. Han bor i ett hus lite utanför Grenoble och sommarfeelingen kom verkligen krypande då grilldoften spred sig, matchen i champions league streamades på fönsterkarmen och man kunde sitta utan jacka. 

Bildbomb från Barcelona

Lovade ju er lite fler bilder från Barcelona så här kommer en rejäl bildbomb. Det är inte jag som fixat dem fina (vet att det heter redigerat!) det är Hannes (inte för att ni trodde något annat heller.) 
Första dagarna hade vi som sagt vädret på vår sida...
Asma hitta en ny kompis!
Man måste känna lite på vattnet efter så lång tid bland bergen.
Vi besökte hamnen...
...och på kvällen saluhallen.
Ja sedan drog regnvädret in över staden precis när vi kom fram till Parc Güell. Undra hur många sådana här turistbilder det finns?
Jag lekte Mary Poppins.
Trixade lite mer med mitt paraply....
Resultatet blev en parabol.
Jodå, Barcelona ligger visst där, ni får bara titta väldigt noggrant bakom dimman!
Sen ville Hannes klättra i träd...Jag röt till "Hannes kom ner och bete dig som folk!", han ba "Nä." 
Men sen kom han ner för vi skulle till Starbucks, nöjd kille i fåtölj i värmen. 
Dagen därpå besökte vi en kyrka....
...och en till.
Vet inte om de blivande ingenjörerna tyckte själva kyrkan eller alla armeringsjärn, byggnadställningar och maskiner var det mest intressanta...?
 
Kvällspromenad på stranden efter middag på Makamaka. Om ni ska till Barcelona, gå dit!
Dagen därpå regnade det lite mer, men vi var tappra och kryssade mellan sjöarna i parken. 
Jag och <3 framför arc de triomf 
Goda burgare.
Kommer ni ihåg bilden jag la upp på träden vid stationen i Grenoble innan jag åkte. Så här såg det ut när vi kom hem igen. Rosa konfetti över hela marken :)
 
 
 

Första maj med kaffe och våfflor

Igår hade vi ett något alternativt valborgsfirande i Camp Sweden. Vi arrangerade en så kallad "husfest" där vi i samlad trupp besökte lägenhet efter lägenhet där varje ny person man besökte hade ett tema. Jag hade Karibiskt tema med frukt och fejk-mojitos (kunde inte hitta mynta någonstans). 

Så idag tog vi lång sovmorgon, dock är det ju sjukt att trots att det är 1 maj och hela staden i princip är ledig från arbete så ska det borras och föras väsen på just vår gata. Kl 9.00 började någon dude att göra något form av hål nedanför lägenheten och ja det höll väl på fram till 13. Sömnen blev därav något avbruten etthundrafemtioelvatusen gånger men men. 

Efter ett rejält åskoväder vid lunchtid tittade solen fram igen så Joel, Christina, Hannes och jag bestämde oss för att gå en promenad och sedan svänga in på Au village för en eftermiddagsfika. Tummen upp för de våfflorna!