Böcker

Det var länge sedan jag fastnade för en bok... jag är ganska kräsen och böcker som övriga befolkningen hyllar ex. Stieg Larsson böckerna faller mig aldrig riktigt i smaken. Jag är en dock en allätare och läser allt från historiska böcker, draman, deckare men mest av allt älskar jag livsskildringar och familjedraman.  En av mina favoritböcker är Bokhandlaren i Kabul av Åsne Seierstad en annan är Flickan med de röda skorna av Maria Housden vilken handlar om en familjs kamp mot dotterns cancer. Jag äskar helt enkelt att få leva mitt i någon annans liv och där jag gråter, känner och skrattar med involverade personer.

Den senaste i raden av sådana där Böcker som man har svårt att sätt ord på varför de är så bra är Himlen finns på riktigt av Todd Burpo. Är du inte Kristen eller nyfiken på kristet prat kan du sluta läsa här. Men boken är för mig fantastisk. När man läser baksidan är det lätt att tro att detta är en påhittad historia och visst man ska vara kritisk. Historian kan vara påhittad och i så fall väldigt välskriven. Men jag väljer att tro på denna lilla killes möte med himlen. I boken får man en glimt av hur livet efter döden kommer se ut om han möter personer som inte längre finns på vår jord. Lille Colton 4 år är för liten för att inse att hans eget prat är övernaturligt och det är just det som på något sätt gör det hela trovärdigt.  Redan i början av boken får man redan på att hans pappa är präst och att det gav mig en liten ”okej detta kan inte vara sant, killen är för hjärntvättad” men fortsätt läsa och när till och med pappan i historien erkänner att han tvivlat och mest sett saker i sitt jobb som ”påhitt” får berättelsen en helt annan tyngd.

Jag sträckläste boken på två dagar och rekommenderar den varmt!

Revolution

Jag är rebellisk idag.... har egentligen skola hela dagen men jag orkar inte gå dit. På förmiddagen fattar inte ens fransmännen något av vad föreläsaren säger och eftermiddagen ja... 4 h föreläsning om projekt idag, jag känner inte för det, jag kan läsa pp på en timma och föreläsaren tar 4 h så det gäller att effektivisera arbetet.
 
Jag och Louise diskuterade att vi nog varit lite för trogna. Vi går på alla lektioner och egentligen vill man bara få tid till att plugga på det som är viktigt just denna veckan. Så nu gör vi revolution, höjer våra svärd och gallrar lite. Fransmännen gör det hela tiden, det är bara det att vi Erasmus som vanligt är lite sena på att förstå lösningarna. 
 
 

Julkänsla

Vi gjorde det enda rätta i eftermiddags. Jag och Annica for till vårt "hem" för att inhandla lite julsaker och köpa svenska pepparkakor och glögg!
Jag har en svensk skatt i min lägenhet, pepparkaksdegen är redan öppnad och ja vad kan man säga pepparkaksdeg är alltid pepparkaksdeg hur gammal man än blir. Det är ju så j*#vla gott.

Snöar in

Jag snöar ju in på saker det vet vi alla dessutom är jag så inkonsekvent att jag nästan blir rädd för mig själv, ena veckan älskar jag ballerinaskor och nästa vecka skulle jag aldrig röra en liten rackare. Ena veckan har jag håret bara plattat sedan är det enbart lockar som gäller. Ena veckan vill jag ha en uppstyrd proper man nästa vecka vill jag ha en bergsklättrare. Ena veckan vill jag ha en villa och barn, nästa vecka trivs jag som fisken i min etta där jag kan sova till 12 och festa när jag känner för det. Jag lyssnar sönder en låt på 4 dagar och sedan hittar jag en annan. Ena veckan anser jag att det är asnice att lägga pengar på god mat, nästa tycker jag att mat är svindyrt och äter hellre gröt. Förra veckan åt jag bara pasta och ketchup sedan fick jag tips på rökt lax.... nu äter jag bara rökt lax. 
När jag kommer hem ska jag sluta vara så extrem, bara det att lagom är så tråkigt. 

Leka fabrik

Att det alltid är lika kul att leka fabrik. Denna gången biltillverkning. Jag gick till skolan med inställningen att det var 4 h datorlab på g. Men gissa hur lycklig jag blev när jag såg mekanot. Lyckades ju även få bästa posten för en utbyting, monteringen. Då behöver man inte säga så mycket mest bara skruva och skicka vidare. Asskönt.
Dock var jag rätt nöjd med min insats och jag lyckades redogöra för problemen på min station för läraren högt för klassen. Mmhh jodå, win. Sedan erbjöd sig en tjej att vi kunde göra min läxa ihop, ja så det kanske hördes lite att jag vara en utbyting dårå. Iallafall var hon supersnäll och skrev ner alla viktigaste leden i monteringen för mig på franska. Så nu ska det skrivas någon form av monteringsrapport här ikväll... Jag har ju som sagt gjort liknande grejer innan på Chalmers. Men nu kanske snarare utmaningen för mig snarare var kommunikationen ;) Dock ansåg jag att jag inte kunde påbörja en ny bil då det inte fanns delar till den innan och jag fick vänta. Läraren ansåg inte att det var ett problem. Han tyckte jag kunde bunkra lite och inte köra i den ordningen jag fått angiven. Orkade inte riktigt ta diskussionen kring att om det ska vara verklighetstroget inte går att bunkra bilar lite vid sidan om på linan på ex Volvo...
Enligt 5S ska det vara rent och fint på arbetsbänken... ansåg själv att jag borde få högsta betyg där.
 

"När det regnar i stan snöar det i bergen"

Tror att det är det vanligaste kommentaren här just nu. Man tittar ut och ser regnet, klagar lite gött och får en "klaga inte det snöar i bergen". Men okej jag kan själv erkänna att jag blir exalterad över att det ska snöa 63 cm nu onsdag och torsdag i les 2 Alpes och sedan bli strålande sol i helgen då vi ska dit på premiären!! 
Har jag ett bra liv.... mmmmmmmmm ja. (måste sägas med "Katlas dagbok" dialekt)
 
På fredag kommer Joel hit och ska göra Grennan osäker, skidåkning två dagar och kanske ett glas vin eller två på det kommer bli en grym helg helt enkelt! 
 
Så nu blir det till att sticka bort till bussbiljett butiken och knipa åt sig några små rackare! 
 

Ibland händer det....

.... man får in en sådan där perfekt första serve, perfekta returer och man vinner bollen! Kan leva på det ett bra tag. 
 
Vi övade servar typ mer eller mindre hela tennislektionen idag, vi satt på stolar och stod på lådor våran lärare försöker tappert att förklara vad vi gör fel. Han är grym jag har skrivit det förr men värt att nämna igen. Inget trams och man spelar konstant i två timmar. 
 
Kan ju hoppas att vi ser ut såhär i vår och kan köra på utebanorna ;)
 

Gala

Jag hade ju lovat er bilder från galakvällen. Så här kommer ett gäng...
Först middag hemma hos Victoria
Svenska flickor på rad
Modevisning
Grym kväll och Camp Sweden regerade lätt på dansgolvet!

Julmarknad

Är lite trött idag och de framgångar jag upplevde i franska språket i fredags på lektionen hade definitivt försvunnit idag då jag mer eller mindre fattade nada av övningen på lektionen. Trött som en koala vandrade jag hem till min uteliggarlägenhet, ska städa snart, just nu skjuter jag mest bort ketchup-och-makaron-disken på bordet och laddar för att hitta matchande strumpor i den rena tvätthögen som ej är vikt än. Det är nästan så att jag inte hade blivit förvånad om jag hade hittat en liten ölburk i hörnet brevid ett liggunderlag.   
 
Så Annica blev min räddande ängel vi struntade i alla måsten, köpte latte och strosade längs floden och runt på julmarknaden som precis öppnat. Att det är 18 grader ute är ju inte heller fel ;)
Nu ska jag 
1. Städa i knarkarkvarten 
2. Diska i knarkarkvarten

Gala

Igår var vi på Gala! Ska ladda in alla bilder men så här såg jag ut innan vi gick lös på dansgolvet ;)
 

Hemma hos ( ocensurerat )

Efter att ha slagit ihjäl sista halvtimman på fredagens förmiddagsföreläsning på "hemnet" och vältrat mig i inredning och vackra lägenheter undrar jag hur jag någonsin ska lyckats hålla ett hem sådär fint och rent.
Funderade även på hur man skulle skriva en lägenhetsannons på min lägenhet här i Frankrike om man bara steg innanför dörren. 
 
Mysig 1:a i Grenoble, Frankrike.
Lägenheten har ganska dåligt med förvaringsutrymmen men eftersom vi befinner oss i en Alpstad finns alltid skidstavar till hands och dessa tar dagligen fram din kreativa sida. Här nedan ser vi ett exempel på en tvättupphängningskonstruktion. 
Planlösningen är lite si sådär, men frukost i sängen får en helt annan innebörd här, man har helt enkelt inget val... (halväten äggmacka sedan frukost bara stylish, blöt handuk i sägen likaså)
Något positivt med planlösningen är att det är mycket öppna ytor och att man valt att integrera kök, matsal, tvättstuga och sovrum. Känns som att man kan umgås var man än är. 
"läshörna" som det så vackert heter, även den en del av den öppna planlösningen, kan även extraknäcka som torkställ. (stol mitt i rummet, väldigt hett just nu)
Oklar hög mitt i rummet, jag kallar det typisk fredags-morgon-stress-högen. Man får se den som ett konstverk.
Badrummet har en bokstavligt talat levande atmosfär. Det växer nämligen så det knackar på väggen. Brukar straffa de små ulltottarna på väggen med hårfönen för att de inte ska ha det alltför mysigt.
 
Planlösning på papper existerar ej. Värme dyr, duschen är bra men du får inte vara för tjock. Balkong felfri.
 
Riktigt fin liten lägenhet!
 
 

 

Multitaskar

Sitter på 4,5 h, fattar ni hur mycket man hinner göra då? Man hinner skriva en presentation till på måndag, låtsas lyssna på läraren genom att man lite sådär lagom funderande tittar upp ibland, man hinner tänka ut hur man ska se ut på Galakvällen imorgon, facebooka, kolla mail, blogga, läsa bloggar.... tur att jag har dessa 4,5 h annars hade det inte blivit mkt gjort ;) 

"Om man ligger riktigt nära....

.... så har man nästan en 50 tums" citat Hannes, då han försöker få lite känsla i sitt filmtittande.

I månad tills hemresa!

Insåg precis att det bara är en månad tills jag står på svensk mark igen i två veckor! Hur har tiden kunnat gå så fort??! Ja det är i och för sig inte konstigt med de dagarna som jag har nu. På Chalmers tyckte jag det var jobbigt med ett case/grupparbete här när man ska försöka koordinera 5 st sådarna och alla med olika personer och klasser och på franska eller engelska så är det inte lätt att få dagarna att hänga ihop. 
 
Idag hade vi iallafall förmiddags lektion bestående av klassiskt "flödes-spel" jag har ju gjort sådana många gånger men tror inte de franska eleverna gjort det innan.
 
Sedan var det ett svängande fram och tillbaka mellan skolan och lägenheten då jag hade olika möten med mina projektgrupper och dessutom blev informerad om att vi skulle ha redovisning i ett av projekten på måndag!! På franska!! How about NO!! Sedan lyckades jag övertala gruppen om att fråga läraren om jag och Sofia kunde få redovisa iallafall vår del på engelska. Ett mail senare och läraren säger att det går bra! Tada! Saker och ting kan lösa sig även i detta landet. 
 
Nu tvättas det för fullt här då jag är inne på sista trosparet (kul info till er) men det är så segt att vandra till laveriet och betala för att få rena kläder så man skjuter ju lätt upp det lite (hmm mycket). 
 
 

Måndagspub

Trots att det är onsdag så blir överskriften måndag då jag glömt att jag hade lite roliga bilder i min telefon. I måndags skulle jag nämligen träffa min franska projektgrupp i en av mina kurser för ett litet möte på kvällskvisten. Mötet gick bra och det bestämdes att det var dags för att "bonda" lite på en pub. Ja bilderna får väl tala för sig själv vilken spexig liten grupp jag hamnat i :) Hade dock en av de roligaste kvällarna på länge och mycket franska fick mina öron jobba med!
 

Första 3 ETC förhoppningsvis avklarade!

Dagen har gått i pluggets tecken då det faktiskt vankades Franskaprov idag. Klockan 11 kom Joel invandrandes och sedan har vi tragglat verb, ord och grammatik under eftermiddagen. Dock började vi tröttna fram emot tre tiden och gick och köpte godis för att sedan inta liggande position, jag på mage i sängen och joel på mattan och sedan käkade vi godis och körde på glosor så det bara smattrade om det. Man borde göra det oftare bara ta ordboken/franskabok och säga det svenska ordet för att försöka komma på det franska. 
 
Sedan var det då dags för franskatestet. Gick väl hyfsat iallafall så förhoppningsvis är 3 första ETC inklirrade!

Det tröttaste...

Det tröttaste som finns är när man precis ska spara och documentfanskapet hänger sig, det är då man gör ett dovt morrande likt en hund och har lust att göra som bild nr 1. Sedan inser man att det enda som det kommer leda till är att man får göra som bild nr 2.
 

Film från Tignes

Klippte ihop en liten film från lördagen i Tignes. Filmad med mobilkamera så kvaliteten är semi ;)

Skidåkning i Tignes

Ni fattar inte hur mycket min kropp värker här i skrivande stund. Mina axlar, rygg och vader ropar liksom högljutt på hjälp. 
Igår var det iallafall dags, vi skulle få åka skidor på glaciären i Tignes. Klockan 05.00 ringde klockan och klockan 06.00 gick bussen mot äventyr. Det var ingen pigg buss kan jag tala om, den var pepp men trött.
Men så ljusnade det sakta men säkert under vägen dit, jag fick ett sådant där moment då jag satt och lyssnade på "hall of fame" och såg solen gå upp över bergstopparna med folk sovandes omkring mig, i de stunden tänkte jag att jag aldrig kommer lämna det här stället. Jag vill bo här för all framtid.
Vi kom efter 2,5 h fram till Tignes och såg skulle bli en riktigt fin och solig dag. 
Två taggade små rackare, Annica och Filip. 
Så var det dags för lite skidåkning, jag och Annica kollade ju inte jättenoga på pistkartan utan tog den stora kabinliften högst upp. Jag som inte åkt skidor på väldigt många år nu, satte på mig skidorna och åkte fram till kanten. "Annica, det är väldigt brant här...!?" Ja men vi tar det lugnt sa hon och så ja det var ju bara att köra ner för vi senare insåg var den svarta pisten. Bra Michaela du började med den svarta och slutade dagen med den gröna. 
Halvlek, och lite välförtjänt solning på terassen. 
Jag drack min typ 3:e redbull sedan jag kom till Frankrike (i sverige är jag addicted till powerking, redbull ja ni fattar) jag hade glömt hur gott det är!
Dags för mer skidåkning!
Trötta tjejer som ska ta Funicularire (stor lift under berget, typ som en mindre tunnelbana) ner till byn igen. 
Helt grym dag! Jag sov halva bussfärden hem och när jag kom hem till lgh skulle halva Camp Sweden kolla film.... deckade sådär lagom mitt i filmen och vaknade upp i slutet för att sedan rulla in till mig och fortsätta sova i 10 timmar. Haha det tar på krafterna att åka skidor!
 
 
 

Julbelysningsvadslagning

Vann precis en middag! Hur då undrar ni? Jo för typ 6 veckor sedan satt vi hos Louise och tittade ut på julbelysningen som hänger uppe hela året om. Så kom vi på att alla skulle skriva på en lapp vilket datum den skulle tändas. Nu precis när jag var nere hos Louise skrek Victoria, titta den har tänts!! Ja vem hade då skrivit 16 November på lappen som låg i det förseglade kuvertet? Jorå jag!
Har precis ägnat mig åt att lägga ut kroppsdelslappar på denna dockan. Ja det kan ju vara ett kul fredagsnöje. Nä men Louise är svensklärare åt några barn med en eller två svenska föräldrar här i Grenoble så imorgon är det kroppsdelar som står på programmet. Jag har nu testat så jag kan dem. Inga konstigheter.
 
 

Snart står jag i backen!!

Supertaggad! Allt måste testas.
Överskottsenergi? Inte skulle väl jag ha det.
Som ett barn som väntar på julafton skrotar jag runt här i hjälm och googles och packar....

Backpack

Dagens inköp, en ny ryggsäck! Tack mamma och pappa :)
och gissa vad jag ska göra på lördag???? Joråvisstvetni skidåkning i Tignes står på schemat. Bussen går kl: 06.00, ingen sovmorgon här inte, men är taggad som aldrig förr!

Min bebis

Saknar min bebis så sjukt mycket när jag är här. Häromdagen stod en cocker och skällde när den väntade på sin husse/matte utanför mataffären när jag gick förbi, då saknade jag min lilla egna trollunge ännu mer.
Om någon undrar om varför min bebis har overall på sig? Ingen mamma vill väl att sitt barn ska frysa heller! 
 
Trodde du jag skulle gå på den enkla.... A lemon, really?! 
 
 

Mer lockar åt folket

När livet är tråkigt ska man vara fin, då blir allt roligare. Nu ska här storstädas. 
 
 

Organiserat kaozet

Efter att ha haft alla tentor och arbeten runtflygandes i huvudet så blev det pysselstuga här igår....
Älskar att jag kan ta en pluggpaus och sätta mig i solen på balkongen i mitten av November.
Bild från i måndags då vi lunchade på vårt nya favoritcafé. Grymma baguetter. 

Artiklar

Börjar sakta men säkert hata alla artiklar vi får i diverse olika ämnen och kurser här. Idag har jag suttit hela dagen med läxan till imorgon, att sammanfatta och läsa just artiklar. Så ja nu är jag nästan klar. Har en allmänt dålig dag i Frankrike, är inget speciellt men ni vet en sådan där dag då bara allt är extra jobbigt och små motgångar känns stora. Imorgon är en ny dag. Den blir förmodligen bättre!

Kommande Gala

Måndag morgon.... snoozade bara 3 gånger, gick till skolan och hade en relativt intressant föreläsning om remanufacturing och sedan en mördartråkig föreläsning om telecom företaget, Orange (kvinnan visade ungefär 50 slides med statistik) men men det är ju inget ni vill höra om så vi går vidare....
Om två veckor vankas det Galakväll för eleverna på INP-Grenoble. Så vi vill ju självklart med delta på detta event. Sagt och gjort biljetter inköptes och då återstod bara problemet klädsel!   
 
Så vad gör man jo man går till Manoukian.... Louise köpte inte klänningen på bilden, även om den var väldigt fin, utan det blev något annat som jag inte ska avslöja än. 
Detta var en av klänningarna Sofia testade...
Sneakpeak från mitt omklädningsrum.
Ja om två vår ni se vad det blev. Men nu är vi iallafall väl preppade (och peppade) för Galakväll!

Farsdag

Idag är första gången jag inte kan vara på plats och fira pappa och farfar på farsdag. Ja så vad gör man? Jo man får snällt sitta på bordskanten hos farmor och farfar via skype.
Farmor och farfar tyckte att det var en fantastisk uppfinning de där.... 
Sedan tog vi kort på tre generationer pappor, min pappa, farfar och i bakgrunden på tavlan, farfars pappa.
Stort grattis pappa på farsdag!
Leo hälsar med grattis och undrar när grillsäsongen börjar?
 

Ni undrar...

.... om man verkligen får äta efterrätt när man har nyttig månad? Svaret på det är, självklart! Men sen får man ta sitt straff dagen efter också. 
Powerwalk i regnet upp till bastillien och sedan styrka på det! Hur man straffas allra bäst?
man drar på den här innan styrkan sedan kör man!
 

Trerätters

Igår vaknade jag klockan 14.00 av att det ringde på dörren! Det är sjukt att man ens kan sova så länge, men ja tydligen var det inget problem för mig. Därefter följde en skypesession med Asma på ca 5 h som liksom jag sovit för länge och funderade på dagens planer. För mig blev det trerätters, Victoria och Louise stod för menyn och en riktigt trevlig kväll på våning 1. 
Hannes tittade förbi när det vankades efterrätt, i vanlig ordning kring avsaknaden av saker i detta land, får man tag vad man haver. I detta fall: ingen stol... ta till innertofflorna!
 
 
 
 
 

En 10 h blev en 1/2 h

Hade min vanliga långa fredag på schemat idag närmare bestämt från 8.00-18.00 h det suger ju rätt hårt att detta ligger på dagen FREDAG! Igår hade jag dessutom kanske missat att vi skulle ha läst två artiklar till kursen som startade 8.00 så klockan 10 på kvällen slog jag mig ner med mina 40 sidor. Idag sken solen från klarblå himmel, man suckar lite lätt efter 6 h sömn men masar sig upp. 
 
Klassrummet är tomt. Elever börjar dock komma sådär 3 min över 8 men läraren syns inte till. kl 08.50 meddelas det att lektionen är inställd! Kul. 
 
Så jag och Louise gjorde det vi är bäst på, drack kaffe och gick på stan. 
Sedan hann vi med både lite ryggsäcksutprovning (ska köpa ny för att kunna åka skidor med) och lite allmän shopping. 
Spelande små "icebears" som vi sa innan Aaro rättade oss till polarbears. Man kan ju säga så men det är ju inte rätt!
Sedan lunchade vi på "Au bureau" och jag tog världens godaste lax/ceasar.
Tillbaka på skolan för en 4 h lektion.... visade sig att vi bara skulle välja grupper för projektet i kursen. Jag hamnade med snälla personer (jag ska alltid vara snäll mot utbytisar när jag kommer hem) och efter en halvtimma var vi klara för dagen tydligen.
 
Så ja nu var det helg!
 

Ni undrar hur det går med träningen...

.... jo såhär dag 2 ska jag berätta att jag precis varit uppe på berget och därmed mördat både ben och rumpa för dagen. Trapporna är verkligen inte snälla! Men snällhet har aldrig någonsin byggt en vältränad kropp heller så det passar ju perfekt ;)
 

Den franska skolan

En liten resumé av min första lektion i ”Gestion du flux”, släpar mig till skolan lika pigg som en sengångare. Jag är seriöst inte gjord för att gå upp tidigt. Läraren börjar på sekunden då klockan slår 08.00.
08.03 blir han misstänksam, kan det vara så att eleverna som slagit sig ner vid datorerna inte lyssnar….? Han tar därför en runda i klassrummet, spänner blicken i stackarna som ursäktar sig likt små rädda kaniner.
08.06 någon har tydligen försökt knappra diskret på datorn igen. Samma procedur upprepas. Det känns helt seriöst som om man går på mellanstadiet igen.
08.25 elev anländer försent och smyger in. Läraren avbryter sig mitt i meningen, spänner blicken i försovaren/slarvern och säger ”Comment?” ”Eleven får säga ”Ursäkta att jag kom försent, jag är väldigt ledsen” för hela klassen. Undervisningen fortsätter jag sitter vid detta lag rak i ryggen och vågar inte ens nudda vid min mobil. När läraren försvinner bak i salen kan man för en microsekund vila ögonen lite. Men mer vågar man fan inte.
 
 
Jag sitter febrilt och slår i min ordbok, det går semi, vi pratar om produktion, linor och flöden i fabriker. Man kan då bli aningen irriterad då man duktigt sitter och slår upp ord och översättningsförslagen omöjligt kan passa in i meningen hur tappert man än vrider och vänder på den.
 
För att ni ska förstå:
 
Franska: Augmenter la taille des rafales à l'entrée de l'atelier.
Svenska: Öka storleken på skottsalvor i ingången till verkstaden.
 
Skottsalvor really?! Typiskt tråkigt att mötas av en skottsalva när man ska gå in i verkstaden och börja arbetsdagen.
 
Franska: Ferrage, peinture, montage
Svenska: Strike/hovslagning, färgning/betsa, montering.
 
Tror faktiskt inte att operatörerna spelar bowling eller utför hovslagningstjänster i början på linan….
 
Ja det är bara att acceptera, skolan här är inte som hemma. Jag kommer aldrig mer klaga på mina 45 min-rast-45 min föreläsningar i Göteborg efter dessa 4 h -sitta som ett ljus- pass som detta landet praktiserar.

Julpynt

Gick förbi Caserne de Bonne vilket är det närmsta köpcentrumet här i Grenoble och vad hade hänt! Det hade över en natt blivit jul!
Ska strax iväg till skolan, en ny kurs börjar idag och jag kunde inte vara mer opepp på att läsa en till. Riktigt opepp på skolan över lag just nu, längtar lite efter Göteborg speciellt när man får skypa med rackarna hemifrån och vara med på ett hörn i Golden-I.

Det goda livet

Nej nu är det goda livet förbi, baguetter ost och fransk nougat är inte den bästa dieten asså. Med ett måttband och en nätverkskabel (brist på måttband och förmodligen närmsta tillhugg) gick därför jag och min kära vän i Paris lös igår. Vi mätte, noterade och reflekterade. Idag och en månad framåt är det sund månad. Inget är förbjudet, jag tror inte på förbud, jag tror på ren vilja och att vara fokuserad på ett mål. Då avsaknaden av materiella ting i detta land är ganska stor får man tag vad man haver. Våg är därför uteslutet och man får köra på känn. Eftersom vi dessutom är matematiker och iallafall borde förstå det här med intag = + och träna =- så ska vi nog gå i hamn med detta lilla projekt.
Är ni med? En månad det är ingenting! 
  

Novembertisdag

Igår kom denna lilla dam över med det mest svenska och typ godaste jag vet, Gifflar!! Sedan trillade övriga Svenskar med in och den andra lilla fröken som hade varit i Sverige över lovet hade med sig lösgodis. Men ja då var jag nog för upptagen med att rota i påsen för att komma ihåg att ta en bild ;)
Jaha annars då, har precis varit på tennisträning så här sitter jag svettig och dricker en colalight för någon form av återhämtning. Ska hoppa in i duschen för att sedan röja upp lite i lgh och sedan ska jag och Sofia ha skrivastuga. Har en grej som ska vara skrivet till på torsdag så bara att sätta igång. 
 
 

Middag

Jaha så var det det här med att försöka göra någon form av middag idag med....börjar med en colalight, man ska alltid börja med det det vet ni väl?!

En bättre söndag

Har haft en sjukt go söndag, har läst halva "Himlen finns på riktigt" jag ryser mer och mer den är fantastisk. Ska ge min slutgiltiga recension då jag läst klart den. Har lyssnat på Skyfall si sådär 100 gånger. Tog powerwalk upp till Bastillien med Sofia i regnet (tog bild men min blackberry är hostig så det får vara) och har sedan spenderat kvällen hos Hannes där allmänt tjöt utbytts och youtube gått varm, alla musikklipp ur lejonkungen har körts på högsta volym. Fantastisk film dedär. Jaha nu har jag lyckats betala hyran med franska banken med. Det som jag inte kunde göra häromdagen. Nu ska jag väl ta och sova, snart snart är hela Camp Sweden fulltaligt igen. Hoppas att Victoria landar snart då jag sitter på hennes nycklar oklart om jag fick extranycklar eller den riktiga knippan... Gonatt! 

Incident

Hände en liten rackans grej igår. Jag skulle bara färga utväxten i håret efter sommaren.... Eftersom att jag befinner mig i frankrikeland så är utbudet av blont hårfärgningsmedel något mer begränsat än hemma i de nordiska regionerna. Stod därför länge och velade då min vanliga nyans inte fanns i hyllan och bestämde mig tillsist för att köra på "Nordic blond". Hemma är det här med instruktioner därför inte så viktigt jag drar i färgen, låter det verka och det blir alltid bra. Detta måste dock varit en superfärg eller så var det det faktum att jag inte förstod de franska anvisningarna..... (de övriga språken att välja på var slovenska och italienska.... vem fan valde den kombinationen?!?). I vilket fall som helst så satt jag som vanligt och grejade vid datorn utan att kontrollera färg och annat trams som alltid står på de svenska anvisningarna. Jag är inte för sådant, det blir som sagt alltid bra. Nä jag väl återvände till badrummet såg jag med en gång att detta såg väldigt blont ut redan innan jag hunnit duscha av färgen.... det gott folk är inget gott tecken. Snabbt in i duschen för att försöka rädda det som räddas kan. Ja resultatet, säg hej till "Irina from Russia" (måste sägas med öststatsdialekt).

Skyfall

Blev till att gå och titta på nya Bondfilmen igår. Jag måste säga att det var en grym film. Lite annorlunda och kanske gillar jag den extra mycket för att jag är lite svag för de skotska miljöerna. Dessutom har låten Skyfall med Adele gått på högvarv hemma i lägenheten hela morgonen.  

Mamma och pappa på besök

Mamma och pappa har precis åkt hem härifrån Grneoble. Vi har haft tre dagar kanondagar ihop med utflykter shopping och god mat. 
Dag 1
Frukost i min lägenhet
Man blir trött av att shoppa, så det blev en fika på "pain cie".
Mamma och pappa i "Jardin du ville" på väg för att ta linbanan upp till Bastillien. Men sikten var dålig så det blev till att besöka museet om "troupes de montagnes" (bergssoldater i alperna)
Efter restaurangvelande struntade vi i detta påfund och tog mysmiddag hemma istället. 
 
Dag 2
Vaknade upp till betydligt bättre väder och begav oss upp i bergen mot Chartreuse. Efter några felkörningar som absolut inte berodde på trots mot gps och bestämd Michaela kom vi fram till Klostret.
Dock hade det hunnit mulna på lagom till vår lunch uppe på kullen. 
Mamma kom med idéen att ta en kaffe upp på Bastillien då det hunnit bli soligt igen lagom till att vi kom tillbaka till Grenoble. 
Vi körde upp för de minsta serpentinvägarna jag någonsin varit på och lutningen var inte dålig. Men upp kom vi och belöningen, att kunna sitta på en uteservering sådär 400 m över en stad och äta våfflor och dricka kaffe i solen den 1 November :) (dock glömde jag ta bild)
 
Väl hemma igen blev det middag i Gamla stan
 
Dag 3
Vaknade till strålande sol och begav oss mot närmsta skidorten Chamrousse.
Liftarna var ännu inte öppna men lite pulkaåkande barn, några tappra skidåkare och vandringsmänniskor var i rörelse.
Sedan blev det lite shopping igen i staden...
Sista kvällen avslutades med den klassiska alprätten "raclette" på en mysig restaurang. 
Chartreuse till efterrätt ;)