Pearl Harbor

Denna film, den kan inte ses för många gånger! Jag gråter och skrattar om vart annat, och killarna hur fina är de inte mot varandra ändå trots allt groll så finns de starka vänskapsbanden. När Rafe drar ut kistan ur planet gråter jag floder varenda gång fastän jag vet att det kommer ske. Vet att det låter jättetöntigt, men står för det till 100 % när jag säger, gud vad jag älskar den här filmen!  

Bowling

Vi skulle bowla...4 tjejer tänkte att ingen annan ville bowla innan nyår.... Alla ville bowla innan nyår. 
Efter att ha hittat svindyr parkering dirr utanför Starbowling (win!) och frågat "är det lång kö på banorna?" så levererade bowlingduden kommentaren "Tja det beror på vad du tycker är lång kö, första lediga tid är 22." Klockan var då 19. Fan. In i bilen, fnittra, svindyr parkeringslapp blåser ur bilen, springa och hämta parkeringslapp, ringa ny bowlinghall i en del av stan vi inte hänger, Alex inför "pax-systemet" och hävdar att det alltid gäller, vi paxar hej vilt att inte ringa, jag blir sist, hävdar att jag kör bil och dessutom fick ringa pizzerian förut, jag blir nedröstad. Hittar ny bowlingtid, fnittrar, kör fel, kör på jennies gps, kör ännu mer fel, måste tanka, hittar rätt, parkeringslapp gäller inte där, sprang i onödan, morrar, köper ny. Bowlar. Vann. Nöjd.
Jenkan ansåg att hon hade egna snygga bowlingskor på sig, bowlingdude nr 2 höll tyvärr inte med på den punkten. 
Snyggaste dojjorna i stan!
 
 

After work

Ja själv hade jag ju inte jobbat men varför inte köra en AW ändå? Mötte således upp Joel och Lucas för en liten rackare på Lounges...
Make a pose

Laddar batterierna

 
 

Myskväll och tjejtjöt

Igår hängde vi i 78:an, inte hos mig men hos Jenkan, känns konstigt att inte kunna vandra ner en våning och gå och lägga sig utan behöva ta bilen hem till mamma och pappa när man ska hem.  
 
 
 

Annandag

Vaknade upp i min gbg lägenhet idag och körde en klassisk äggmackefrukost! Dessutom sände MTV nya avsnitt av teen mom, snacka om att jag fastnade i soffan!
Sedan hämtades lillsyrran upp efter jobbet för att åka till farmor och farfar.
Jag och farfar
Farmor och farfar
Farfar och pappa
Efter maten rotades fotoalbumen fram, jag hittade familjen Schutz för ex antal år sedan ;)
Fiolspelandes clown-Michaela 
 
 

Reunited

Julafton och juldag

Jag, lillsis och parabolen!
Julen är en tid för familjen att umgås... eller att vara helt uppslukad av nya galaxy S och en Ipad...? 
Nu har jag min lilla älskling vid fötterna, som jag längtat! Strax dags för julbord.
Ikväll blir det utgång med tjejerna, bästa att ladda med mycket köttbullar och skinka ;) 
 

Gårdagens hemresa och födelsedag

Ja igår var det dags att trampa Svensk mark igen. Jag hade sovit 3,5 h när klockan ringde 04.30 på grund av att jag som alltid är nervös att jag inte ska vakna och missa flyget. Så trött som en sengångare mötte jag Louise i lobbyn och vi gav oss av mot Gare Routiere (stationen) för att ta bussen mot Genève. 
Jag somnade innan vi ens hunnit ur Grenoble och vaknade lagom vid den Schweiziska gränsen. 
Det var vi och övriga världen som skulle flyga idag två dagar före jul.

Jag hade ju såklart övervikt, damen sa barsk "It's 26 kg...normally it is 22." jag log mitt bästa leende, och tänkte typ "amen va fan krångla inte nu". Damen var inte julsnäll, "you have to take out 4 kg." ja tack jag kan räkna! Fanskap! Fick trycka i skor, jacka och skolböcker i handbagaget så att min väska blev jättetung.
Efter lite köande blev det dock en efterlängtad frukost på flygplatsen. (Jag hade tömt hela min kyl och var hungrig redan på kvällen...)
Jag gick och gnällde på flygplatsen över att jag alltid ska lyckas ta med mig för mycket saker och att jag hade världens tyngsta handbagage. Slutade med att jag gick omkring och drog min väska på golven. Louise tyckte att min väska såg ut som en mindre hund som följde mig i hasorna...
Sedan kom vi på flyget som blev 40 min försenat med flög in 20 av dem, jag visste att jag redan hade ett tajt byte på 35 min dvs att när jag kom av mitt plan hade jag 15 min till nästa plan skulle gå. Lyckades grabba tag i en handbagagevagn och tittade på skyltarna. Jag skulle till sektor D och var i B, skylten sa 9 min om man gick. Jag insåg att jag skulle behöva springa om detta skulle gå vägen. Med ena vagnen fick jag således manövrera vagnen i andra hade jag taxfree påsen, väska och jacka. Asså jag måste sett ut som en virvelvind med mina grejer som flaxade åt alla håll men ni skulle sett hur jag snek kurvorna! jag och tre till kom fram till gaten anfådda och tror att planet boarding redan varit och att folket ska med något annat plan, men nej då visar det sig att planet till gbg också är försenat och att vi typ kunnat gå i vanlig takt och gott och väl hunnit.
 
Till sist kom jag fram till Gbg, bagage var med och vinflaskor hela. Sedan följde födelsedagsmiddag med familjen, mys framför brasan och lite paketöppning :)
 
Gick upp till mitt rum, jag trodde inte att jag hade några kläder alls hemma...
öppnade garderobsdörren...
.... då hade jag inte ens öppnat min resväska. Asså jag inser att detta inte är hållbart måste rensa innan jag åker tillbaka. 
 
Sedan ser jag ett paket på mitt skrivbord! Världens sötaste Linnea hade skickat paket ända från Canada till mig <3 Snacka om glad tjej, tack gumman! 
 
Sov som en stock i 10 h i min egna säng som inte är 80 cm bred och hård som cement! Skönare sömn får man leta efter. 
 
 

Jag är hemma!

Har sovit tre timmar tills idag, åkt buss okristligt tidigt och flugit med försenade flyg, sprungit i full fart genom Köpenhamns flygplats, landat i Göteborg, firat födelsedag med familjen och nu ska jag stupa i säng! Återkommer imorgon med nya bloggkrafter ;)

Imorgon bär det av mot Göteborg!

Om 6 h ska jag stiga upp för att ta flyget hem till älskade Göteborg! Nästan färdigpackad och lägenheten är städad. Hatar att komma tillbaka till kaoz. Imorgon blir det Grenoble-Genève-Köpenhamn-Göteborg. Redan laddad för min starbucks frukost jag och Louise ska äta i Genève. 
Här en annan blid, detta är frankrikes motsvarighet till "garderobsbrickan" man får feta siffror på armen istället.
 
 

Prata franska

Har kommit på en grej. Det är så himla mycket lättare att prata franska med andra utbytesstudenter än med fransmän. Dels måste utbytisarna prata lika långsamt som jag och dels använder man bara ord som är grundläggande. Man säger "jättebra" inte "superduper-magnifikt" eller "gå" inte "spatsera runt".
 
Lunchen idag intogs på "Le chardon bleu" bästa cafét på Alsace Lorrain med Sofia, Axel och Laura.
Godare grillade baguetter får man leta efter!
 
 
 

Så var det översättningen igen...

Så var vi åter i en sådan där situation när man blir trött på överättningsförslagen...Fick igår ett meddelande av en fransk kompis som jag gör ett projekt med. Eftersom franska ungdomar skriver lite som man själv gör när man skickar sms hade jag inte helt förstått om vi faktiskt skulle ses eller inte. Så jag drar helt enkelt in meddelandet i google translate. 
 
Första meningen förstod jag skulle vara något i stil med, att "Pierre inte kunde ses imorgon". Translates bästa förslag är "Peter är inte framtiden". Jaha. Tack. Då vet jag. 

Sesam anropar yttre rymden...

Hello parabolen!
 
 

Koncentrationssvårigheter

Har riktigt svårt att koncentrera mig på saker just nu, min hjärna har på något sätt liksom redan tagit sig halvvägs till Sverige medan jag är kvar i Grenoble. Är irriterad på det franska sättet att göra arbeten med, en enorm avsaknad av struktur och planeringstänk. Jag väntar fortfarande på att de ska skriva klart sina delar... nu har tisdagen passerat och det var den enda dag jag hade tid att skriva så nu får det vara.
Har istället spenderat dagen med att först skriva lite på andra arbeten som är på g och sedan ta en kaffe på stan med Annica och shoppa lite julklappar.
Å låt det bli lördag fort nu så att jag kan få sätta mig på planet och komma hem till Sverige!
 

Vet seriöst inte...

...hur jag jag lyckas bli klar med allt innan fredag. Situation i Fröken Schutsens liv, det är skidgrejer som hänger på tork i hela lägenheten, jag har typ ingen ren tvätt, går omkring med en strumpa för den andra (enda rena strumpparet) ligger någonstans i skidryggsäcken och jag måste ladda för att ta mig för att hitta den. Min tvättkorg svämmar bokstavligt talat över, jag har två arbeten som måste bli klara och som ligger och gnager, dock måste andra gruppmedlemmar bli klara med vissa texter först innan jag kan starta. Hannes ansåg att mitt diskberg bara var som svenska fjällen i förrgår, idag har det börjat nå helt nya höjder.  För övrigt är min lägenhet sådär otroligt plottrig att leva i det ligger liksom bankdosor blandat med pistkartor och örhängen på de mest underliga ställen. Plattång blandat med datorladdare i ett hörn och ja ni fattar... livet måste struktureras upp nu. Kände bara att jag behövde dela med mig.

Helgen i bilder

Helgen har passerat i en faslig fart... 
Torsdagskvällen spenderades med Maud (som jag och sofia spelar tennis med) och hennes kompisar då juristskolan här i Grenoble hade fest på en pub i stan.
På fredagskvällen åkte vi alla svenskar + en norsk, en skotte och en italienare till ikea för att äta julbord. Ja töntigt, tack för upplysningen vi vet detta.
Sedan svirade jag och Hannes om till kostym och klänning för att fortsätta mot GI:s julfest! Mycket trevlig dock har jag inga bilder från denna tillställning...
 
Lördagen spenderades hemma, jag och Hannes upprättade skrivarstuga i min lägenhet och skrev texter och arbeten hela långa dagen! Finns inte heller bild på, dock väldigt tråkig bild om jag hade haft någon...
 
Sedan blev det söndag, skidåkning stod på programmet, först måste killarna ha lite snöbollskrig såklart.
Lunch på terassen
Louise hade premiärdag på skidor. Jag skulle vilja säga att hon var en riktigt tapper krigare trots några vurpor i backar och liftar.... på bilden nedan var rullbandet lite för krångligt, det var längesedan jag skattade så mycket! Förlåt Louise men det var tvunget ett foto ;) 
Louise passade också på att åka lite offpist och preja ner ett staket, tummen upp för sådant beteende!
Nu blir det strax sista avsnittet på solsidan för camp sweden och sedan sängen!!
 
 

När min älskling inte mår bra....

... skär det i mitt hjärta! Önskar så att jag var i Sverige just nu och satt med dig i mitt knä!
Den här texten skrev jag i en gammal blogg för länge sedan men idag har min lilla Sesam väntat i hela 4 månader på mig....

DEN VILLKORSLÖSA KÄRLEKEN…

Ibland så känns det som om man inte hinner med i livets takt, dygnet hade behövt minst dubbelt så många timmar och då man äntligen blir ledig så är det sängen som prioriteras. Jag sätter allt för ofta mig själv i första hand, allt skall hinnas med. Jag är rationell och ringer telefonsamtal då jag sitter i bilen då jag ändå har ex antal minuter att slå ihjäl. Jag kommunicerar med familj och vänner via textade meddelanden hit och dit. Jag pusslar med träning, plugg, jobb och då fredagen kommer är det på med klackar och ut i nattlivet.

Men det finns en varelse som är bortom vetskapen allt vad jag gör, en liten varelse som varken får sms eller telefonsamtal. Han väntar tålmodigt varje dag på att jag skall komma hem. Jag vet att han springer till dörren då en bil kör på vägen, jag vet att han lyssnar spänt efter skor mot trappan i den knarrande. Jag vet att han aldrig ger upp, han väntar och väntar. Då klockan går mot sen timme vet jag att han till somnar till, han går på kvällspromenad med mamma och pappa, han sussar i sin korg.

Jag kommer intassande först senare på natten, trött, hungrig och vill i säng. Då hör jag dunket. Tyst kommer 4 små dunk mot väggen. De kommer varje gång jag går förbi dörröppningen där han sover. Det tystnar och jag går för att ta fram en knäckemacka. När jag kommer fram i synlig vinkel kommer de igen. Han lyfter inte huvudet, det syns bara några svarta pepparkorn till ögon som kikar under lugg och det är bara svansen som går.

Jag smyger in i hans rum och tar mig över kompostnät och sätter mig i korgen. Hans lilla kropp är varm, han päls e mjuk och han kryper upp likt ett barn i mitt knä. Där sitter han, tung som en mindre sandsäck och smackar. Suckar djupt och lutar det lilla huvudet mot mig. I sådana lägen smälter mitt hjärta. En moderinstinkt väcks trots att det bara är en liten hund som varit lämnad ett tag. Den trofasthet de visar sin ägare är beundransvärd och dessa stunder betyder mer än jag i ord kan förklara. Att sitta med honom tyst i mörkret en tisdagskväll ger mig dåligt samvete. Dåligt samvete för allt jag inte gör med honom. Denna lilla krabat har inga baktankar, hyser inget agg, ger aldrig upp hoppet och väntar ständigt på mig. En hunds kärlek är något av det finaste som finns och det bästa är att den är äkta.

Knarkar björnar

Sitter här och knarkar skumbjörnar och cola-light... det är nämligen det närmsta man kommer julskum och julmust i detta landet. Fail. 
Har haft en otroligt produktiv förmiddag och valde att stänga av öronen på föreläsningen och göra det som behövdes göras. Dvs strukturera upp + ladda hem artiklar och instruktioner till alla arbeten/uppgifter/läxor och presentationer som ska göras och lägga i mappar och greja. Älskar när man strukturerat upp allt!
 
 
Jag hann skriva dokument med lite grundinfo om våra ämnen i de två arbetena som vi ska ha möte om idag och imorgon och skicka ut till övriga medlemmar (Hermione Granger varning på det). Men annars vet jag att jag sitter där som ett fån när det diskuteras snabbt på franska så det gäller att ligga steget före! 
 
Fick igår även uppleva att landet eller iallafall vissa lärare på universitetet utdelar straffläxor till de som inte var närvarande på föreläsning! Rätt kul då jag skolkade förra veckan men då togs ingen närvaro. Denna veckan skolkade några kompisar och fick ett argt mail med att hon krävde förklaring och gav en en straffuppgift till alla som hade frånvaro haha.

Första tentan avklarad!

Första tentan är skriven här i Frankrike! Känns gött och jag tror det gick bra. För att vara överstursk så hade jag sagt att jag "just sschmack it!" Nä nu kommer det väl gå åt pipan bara för att jag just skrev så...
 
Så har tre timmar innan det är dags att gå tillbaka till skolan, solen skiner så tror att det får bli en promenad utefter Isère och få lite sol på mitt ansikte. Dock är här riktigt kallt idag, min lägenhet håller värmen i typ 1 h efter att jag stänger av elementet, kommer alltid hem till en ishall men men c'est normal! 
 
Även om jag kommer ha ett riktigt trött liv veckorna efter jul, med 5 tentor, 4 arbeten som ska in och 2 presentationer så väljer jag att blunda lite för tiden efter jul just nu. Den 21 december ska 2 arbeten vara klara och sedan är det flyg hem till Sverige och jullov någon vecka iallafall!!
 
 

Lunch på stan

Jag och Annica bestämde oss för att ta en lunch på stan idag. Under en pasta och till efterrätt dessa goda lattes som dessutom serverades i roliga koppar planerades våren... Mer vardagslyx, resor till vingård (helst slott om jag får bestämma) och rivieran, skidåkning, sundare vanor, träning och middagar. Detta blir en bra vår! Ja ja vi ska plugga med, men det gör vi emellan och är inte lika roligt att diskutera. 
Sedan shoppade vi grejer, lite julklappar och en och annan sak till oss själva! Man får spendera när man haft en dålig måndag.
 
Nu ska jag ta tag i det sista plugget inför imorgon, ciao!

Att inte förstå...

Idag var en sådan där dag då det var omöjligt att förstå vad läraren sa, den första 1,5 h gick utmärkt men sedan är det som att det kommer ett nytt språk då nästa föreläsare tar vid. PP är långa och krångliga man hinner inte reflektera eller översätta innan det kommer en ny och vipps är det grupparbete! Där sitter man som en fågelholk och skruvar lite på sig. Va hände?! Jaha vi skulle jobba, läser instruktionerna förstår det mesta men det är svårt att räkna på investeringar när man inte helt förstår alla detaljer som skall in i uppgiften. Dessutom har alla fått olika uppgifter på sina papper och måste samarbeta för att få det att gå ihop. Jag får ju inte mer självförtroende när läraren kommer och tittar på mitt papper nickar och säger att "oui, c'est très complexe" ja tack för upplysningen.
 
Ska bli skönt att komma hem till Sverige över jul och få vila öron och mig själv från att inte förstå även om så gärna vill!
 
Dessutom saknar jag min Ella-pella!
 

Vad gör ni för något?

Sitter och sjunger högt till "Stad i ljus" för j*#vla bra låt va. Försöker skriva lite skolarbete med. Multitaskar skulle man kunna säga.
Ni då? Va gör ni för något?

Allmänt tjöt

Det sega med att bo mitt i Alperna är ju såklart alla dessa skidbilder folk lägger upp en söndag då de är iväg och gottar sig. Själv sitter jag och läser för tentan men ska om en liten stund möta upp Laban och några kompisar till honom från Lausanne.
 
Jag gick dessutom och lade mig för sent igår då jag fastnade i alla dessa "familjen" klipp. 
Men detta är så klockrent... "då vill jag inte ha nån korv"
 Eller detta, Maddes "va e det där för skruttig gammal grunka?"

Kvällsplugg för nattugglan

Det är inte ofta huset är såhär tyst, ingen av mitt svenska crew är hemma och jag har fått ett plugg-flow. Gillar ensamheten...Nattugglan har precis vaknat och dragit på lite klassisk musik, te vattnet håller på att koka upp och duntofflorna är på! 
 

Om två veckor...

Om exakt två veckor står jag på svensk mark igen!! Det är ju helt sjukt att jag snart varit här i 4 mån!! Tiden har bara flugit iväg. Idag är det fullt ös med plugg som gäller. Imorgon blir det till att möta upp Laban som tydligen ska befinna sig i Grennan under morgondagen. Övriga delar av gänget ska på fête de lumière i Lyon strax men jag valde att stanna hemma för att kunna få lite plugg gjort. Tråkigt men ibland får man ta sitt ansvar.   

Skidåkning i 2 Alpes igen

Då väderprognosen sa snö hela veckan och strålande sol på Torsdagen var det givet. Vi skippade en föreläsning och drog till Les 2 Alpes istället! Snacka om att det hade snöat...
Vi grävde ett hål och för att äta lunch i backen...
Too cool for school! 
Drack "Bonbon" (varm choklad med baileys) 
 

När mobilerna inte samarbetar....

Det är sjukt hur handikappad man blir utan mobil eller när land och mobiler inte samarbetar. 
Situation som precis uppstod: 
Tre tjejer, 6 st mobiler. Vi har varsin svensk med svenskt nr och varsin utländsk med utländska nr, närmre bestämt spansk, engelsk och fransk. Min svenska har inga pengar, Alex svenska är död. Asma ska möta Alex i London. Alex engelska mobil vägrar smsa till spansk nr. Min franska kan smsa till utlänska nr men ej ringa. Därav får fb utgöra någon form av sambandscentral och jag får smsa Asma att hon måste smsa Alex om var hon är i London sedan får Alex skriva till mig på fb för att jag ska kunna vidarebefordra till Asma... haha informationssamhället när det liksom gått över styr totalt!
 

Bilder från Julmarknaden

Joel hade lagt upp lite bilder som han tagit på julmarknaden så jag jag lägger upp dem på mig här, ego, ja. Men jag brukar ju mest hamna bakom kameran annars...
Annars sitter jag och pluggar Lean-kursen som en liten råtta här, har det dock rätt mysigt och tänker på att jag ska få åka skidor imorgon. Men det får jag ju såklart bara om jag är riktigt duktig och pluggar på bra under eftermiddagen och kvällen idag! Så lika bra att fortsätta....

Redan tisdag

I detta landet går veckorna så sjukt fort! Redan tisdag och här sitter jag och laddar inför tennis med äggmacka och kaffe...Sitter dessutom och lägger upp veckan och funderar på om man inte skulle ta och åka lite skidor på torsdagen då det ändå är fritt schema. Det är farligt att ha bergen kring knuten!
 
Igår hade vi mys-pluggstuga här i min lägenhet. Eftersom det finns så dåligt med pluggspace på skolan får man göra vad man kan hemma och slå sina klocka huvuden ihop, så lite ikea pepparkakor och ljus fick stå för myset så stod jag och Hannes för pluggandet.
 
 
Är lite stressad för att jag fortfarande inte bokat flyg tillbaka till Frankrike från Sverige efter Nyår, då kan man ju tänka att det bara är att gå in och göra det och ja så kan man ju göra. Men jag har bara inte orkat så nu måste det ske idag!  
 
Nä nu måste jag dra!
 

En riktig alphelg

Denna helg har gått i äkta alperna-style!
Den började med att Joel anlände från Paris på fredagskvällen och det blev en middag i Saint Lauren eller som vi kallar det, pizzakajen, med Victoria och Annica. Därefter fortsatte färden mot 365 vilken nog börjar bli min favoritpub här i Grenoble.
4 h sömn och sedan var det bara att pallra sig upp ur sängen...
.... för att möta upp Leander och Andreas och åka mot Les 2 Alpes.
Supertaggad Joel i väntan på att jag ska hämta ut liftkort.
Kunde inte haft mycket bättre väder på förmiddagen!
Lunch på terassen, dock började det mulna på lite...
Hannes chillar lite i backen...
Var riktig dålig sikt fram emot 15-tiden så vi valde att avsluta åkningen och ta oss ner mot byn igen.
Lite välförtjänt mat åt folket...
Fanns någon annan liten filur som var intresserad av min våffla...
Nere i byn sprack det upp igen och vi kunde pressa en sista halvtimma i solen!
Något hårig bartender som jobbade dagen till ära...
Efter att ha deckat i bilen på hemvägen var det bara att ladda om inför raclettemiddag.
Kate kör på fondue!
Efter detta somnade jag nästan vid bordet, som tur var hade vi bara några få steg hem och sedan sov vi i hela 12 h! Det tar rätt rejält på krafterna att åka skidor kan jag intyga. 
 
Men vi vaknade upp till ett vinterland med virvlande snöflingor utanför fönstret och Joel fixade så att jag kan se svt-play på min dator. Rätt bra att ha egen IT-support som fixar Greveholms julkalender på första advent :) 
Efter lång frukost, pepparkaksdegsätande (kanske mest jag då da), 2 avsnitt greveholm och en himla massa tjöt bestämde vi oss för att det var dags att ta oss ut mot julmarknaden.
Lite vin chaud, äpplemunkar och rostade kastanjer lyckades vi få i oss. 
Köpte lite saucissons (stavning?!)
Sedan avslutade vi marknaden med att köpa raclette-baguette, Louise drog det hela lite längre och köpte Raclette-baguette avec rosette (salami). Enligt tradition körde vi sedan två avsnitt solsidan med ett riktigt trött Camp Sweden efter att vissa åkt skidor även på söndagen.
Jag, Joel och Victoria var ändå inte riktigt nöjda utan drog igång Sällskapsresan, Snowroller för att riktigt maxa alphelgen!  Ja vad kan man säga...? Mer alperna än så här blir det inte!