Hemma från Barcelona

Vi är tillbaka på fransk mark igen! Borta bra men hemma bäst som man brukar säga. Barcelona bjöd på mycket regn till vårt förtret men å andra sidan låg vi då inte heller och slappade på stranden utan turistade runt i hela staden.
På Tisdagen mötte Asma och hennes syster upp mig vid bussen, första stoppet blev Asmas "specialare på sallad" där vi åt en sen lunch. Sedan drog svensktåget vidare för shopping på Primark där jag hittade en del fina saker.   
På onsdagen kom Hannes inflygandes och dagen bjöd på sol men det var rätt blåsigt. 
Vi startade med frukost i solen...
...och tog senare en promenad ner mot hamnen och stranden.
Hannes, Asma och Nesrin
Dans på gatan.
Ett citronträd på terassen på hostel/hotellet vi bodde en natt på. 
Mer bilder utlovas, detta var lite bilder jag hade i mobilen, men det finns bildbevis på alla Gaudibyggnader, regnväder, restaurangbesök osv men de ligger i kameran så får komma upp om någon dag eller två :)
 

Mot Barcelona!

Väskan är färdigpackad och det är dags att sova. Imorgon skall jag ta bussen till Lyon och sedan bär det av mot Spanien. Så bloggen ligger nere några dagar nu framåt och så ses vi på söndag igen med förhoppningsvis massa nya bilder och historier :)
 
Så här fin är vägen till stationen i Grenoble just nu...
 
 

Skrot-tid med mig själv

Camp-Sweden blev på en dag väldigt tomt. Alla 4 tjejerna satte sig vid ett-tiden i lördags på tåget mot Nice och skall spendera en vecka vid Medelhavet. Hannes åkte 2 timmar senare iväg för några dagar i San Sebastian innan han möter upp mig i Barcelona. Så ja, här sitter jag ensam och övergiven, haha närå går ingen nöd på mig....
 
Satt på café halva lördagen med Christina och tjötade (som vi hade sagt i gbg)
Igår åkte vi en sista sväng till 2 Alpes och gott folk det var puder uppe i de övre delarna av systemet!
 
Annars passar jag på att göra sådant som Hannes inte tycker är så kul
Ex:
• Tittar på klipp på "soldiers coming home" på youtube (gråter)
• Äter tonfiskröra till frukost och middag.
• Har "teen mom" maraton (nu finns även en helt ny säsong jag inte sett), WIN!
• Kollat på Pearl Harbor (gråter floder när Rafe lyfter ut kistan med Danny).
• Skypat med Linnea i 3 h, skypat med Jennie i 2 h 
Nu skall det packas inför Barcelona och sedan skall lägenheten få sig en grovstädning, mycket roligare att komma hem till en ren och fin lägenhet! 
 
 
 
 
 
 

Värmeböljan är slut!

Så tog värmeböljan slut och lite regnoväder drog in över Grenoble idag. Jag har precis skrivit en liten 1 ETC tenta och den passerade rätt smärtfritt om jag får säga det själv! Annars bjuder inte dagen på så mycket mer än att städa lite, kanske gå på stan lite och i kväll är det födelsedagsfest för Christina och Georgia. 
 
Bild från första lunchen på balkongen detta år med Annica
 
 

Vi bor i paradiset!

Jag kan inte säga annat än att just nu älskar jag Frankrike! Idag var jag Hannes och Annica lediga från skolan och det givna är ju såklart att åka upp i bergen. Klockan 8 packade vi således in skidgrejerna i Annicas bil och rullade mot 2 Alpes.
 
Klockan 08.15 visade biltermometern 17 grader nere i centrala Grenoble och ju längre upp vi kom med bilen desto nöjdare var vi. Vyerna är helt fantastiska just nu med träd som blommar på alpsluttningarna, smältvatten som hittat bergsfåror och till sist blir ett vattenfall och faller ner mot forsen. Väl uppe i 2 Alpes kunde vi gå omkring i t-shirt på torra vägar. 
 
Vi insåg efter ett tag att detta faktiskt skulle bli sista dagen vi spenderade i 2 Alpes detta år. Så vi passade på att göra sådant vi inte gjort tidigare exempelvis åka funiculaire upp till glaciären. Det man inte riktigt tänker på är hur stark solen är såhär års och mina armar som knappt sett dagens ljus sedan i oktober har nu fått en kräftnyans utan dess like och ansiktet ligger inte långt efter.
Hannes kände att den förra nivån på skidskola var lite svår och gick således ner ett steg till gruppen "cookie club" Tycker att han passar bra in i gruppen. 
 
Efter en hel dels slappande i solstolarna åkte vi de sista åken i denna skidort i bara t-shirt och väl nere i byn hade reorna börjat så ett intensivt sökande efter diverse skidsaker började.
Väl hemma i Grenoble hade vi det kallare i bilen med AC på, än utanför då det var hela 27,5 grader i stan!
När jag sedan öppnade mitt postfack hade ett paket från Sverige trillat in! Tack mamma och pappa :)
 

Mot les 2 Alpes

Ajjemään, idag blir det skidor! igen. 

Sommarvärme

Grenoble gick från dunjacka till shorts på två dagar. Från och med idag har jag i princip 13 dagar "vårlov" men jag skulle snarare beskriva det som ett svenskt sommarlov. Idag sov jag till 10 har chillat framför bloggar och tv-serier fram tills nu. Öppnade just balkongdörren och gick ut för att kolla läget i sovshorts och linne utan att frysa och började göra beräkningar på när solen kan tänkas runda hushörnet och jag kan dra på bikinin för att grunda lite bränna. Insåg att det förmodligen skulle vara samma tid som markisdudsen som ska byta min rullmarkis idag kommer komma. Fail. 
 
Annars är det lite egen plugg som ska röjas undan och en sväng till mataffären som står på programmet. Skall även leta upp handtvättshögen den har väl vid detta laget börjat slå rot i trägolvet då jag aldrig får tummen ur till att göra en sådan syssla. Om jag någon gång börjar jobba inom textilindustrin så kan jag säga att ett handtvättsplagg aldrig kommer komma igenom mitt godkännande för att gå vidare ut på marknaden. Nej, gör om och gör rätt. 
 
Så här ser det ut idag, fast tänk er lite snö på toppen av berget, bilden är från i somras och jag orkade inte ta en ny för att få lite snö på. Insåg också att det söndriga huset är nyrenoverat i verkligheten nu, så tänk er det med. Ja jag är lat. 

Chamrousse

Igår var dagen då jag och Hannes (enligt föräldrars eviga önskemål ;) ) skulle åka till Chamrousse. Dagen började bra, i början av min tid här tog det hur lång tid som helst att packa skidgrejer och veta vad man skulle ha på sig, nu mot säsongens slut tar det ca 10 min + att det är så varmt att man kan åka skidor i t-shirt. WIN. Iallafall packades grejer ihop fort och vi begav oss mot busscentralen. Dagen innan hade vi försökt boka biljetter men utan något vidare resultat då hemresan inte fanns som valbart alternativ. Franska som vi nu har blivit så tänkte vi "det löser sig" och vandrade därmed hemifrån kl 07.20 och sa till varandra att det skulle bli en awesome dag då det redan var varmt i luften och en klarblå himmel. 
 
Framme vid busscentral händer det som man liksom inte räknar med. Alla bussar mot alla olika skidorter är fullbokade. Utan bil i denna stad och utan bussbiljett är man väldigt strandsatt och när man dessutom ser alla andra gå på bussarna så kliar det i kroppen att bara springa dit, kasta in grejerna och knö (göteborgsterm??) sig på bussen för man verkligen MÅSTE upp i bergen. 
 
Men vi har ju trots allt lite svenskt blod i våra ådror och fick därmed lugnt och stilla försöka komma på en lösning. Denna lösning hette igår Leander och han hade under gårdagen sagt att vi fick låna hans bil om vi ville då han ändå skulle till annan ort. Nu ville vi väldigt gärna det.
 
Så efter att ha kånkat X antal kilo skidgrejer hem från busscentral, kångkade vi dem vidare mot snälla Leander som kom ut med bilnyckel. Yey nu vi var på väg! 
 
Det är otroligt svårt att beskriva den underbara känsla man har när man kör genom Grenoble en söndagsmorgon, har världens bästa kille en jävligt badass kille bredvid sig, våren har kommit, träden blommar i rosa och fåglarna sjunger. Staden håller sakta på att vakna, man svänger ut på vägen för att komma ut ur stan och ser de vita bergstopparna framför och vet att där uppe är jag om 45 min. Man sätter på solglasögonen, lite lagom musik likaså och kommer efter en stund upp i gröna alpbyar med gamla stenhus precis intill de slingriga små vägarna. Det mina vänner är livet, det vill jag aldrig lämna, aldrig någonsin!
 
Tillsist var vi uppe i Chamrousse
För er som inte vet var Chamrousse ligger så är detta en skidort, söder om Grenoble men med en fantastiskt utsikt ner över hela staden och passen som leder ut ur den.
 
Lunch i solen, underställen åkte av och tishan på för att jobba på brännan....  
Som sagt vart man än är i backarna har man i princip utsikt över staden och med en värme som går att likna vid badsemester vid Medelhavet blev det en del solande och chokladätande.    
Att orka måndag i skolan blir inte riktigt lika jobbigt då man då och då får sådana här superdagar!
 
     
 
 
 

Hannes film från les 7 laux


les 7 laux

Idag var det dags att besöka 7 laux för första gången för mig, är egentligen riktigt sjukt att jag inte har varit där förrän nu då det bara ligger 45 min bort från Grenoble. Men bättre sent än aldrig så vi packade ihop pick och pack och begav oss mot Leanders place. 
Två killar sugna på lite skidåkning!
Lunchpaus 
Vädret var helt strålande, man kunde i princip droppa klädesplagg efter klädesplagg och med 25 grader och blå himmel så stannade jag kvar på uteserveringen och chillade i solen när killarna tog ett sista offpist-åk. 

Hörde att det snöat i Sverige....

... var det enda jag hann skriva innan någon snodde min dator och face-rapeade mig...
Men sanningen är att vi har det riktigt varmt och gott då varma vindar drog in över Grenoble igår eftermiddag. På kvällen igår lyste en enorm blixt upp hela lägenheten och sedan kom ett regnoväder med inslag av åska. Typiskt aprilväder. Men idag lyser solen igen och vi ska gotta oss i helgen genom att förmodligen "stänga" Chamrousse på söndag, (kan bli Alpes d'hues ist...)  iallafall glassa i solstolar och åka skidor i lite kläder! 
 
Så vad bjuder denna fredagen på? Jo har hållit en engelskalektion hela förmiddagen, och lämnat in en grej i kursen jag hade tenta i igår. Skolkar sista lektionen idag för jag känner att jag var värd det efter denna vecka med tentor, inlämningar och presentationer. I kväll är det fest, den gamla festföreningen på GI skall överlämna till den nya och det skall firas med festligheter med tema "rock" så ja blir till att rota i garderoben och bland sminket för att lösa något bra. 
 

Sol och hjälpsamma lärare

Vaknade till strålande sol idag så hoppade i ballerinor och vandrade till skolan med vårkänsla i kroppen. Finns ju typ inget bättre. Hade motsvarigheten till svensk räknestuga på schemat vilket jag personligen tycker är en väldigt seg sak att vara tvungen att gå till. Dels för att man måste prestera fort och det är inte alltid det lättaste då uppgifterna är på franska och dels för att det känns som om jag går i 9:onde klass och blir behandlad som ett barn. Men läraren var på bra humör idag och förklarade hjälpsamt på engelska de delar som var svåra att förstå och efter lite räknande tillsammans med Cathy så hade vi löst uppgiften och fick till och med ett "good job!" av läraren :) Tänk vad en sådan sak kan betyda mycket när självförtroendet sviktar lite.
 
 

Spurt innan lovet

Helt plötsligt fick vi lite att göra i skolan, tenta förra veckan, en tenta denna veckan + rapport som ska in på torsdag och hålla i en engelska lektion på fredag. Sedan en till rapport som ska in veckan därpå innan det är dags att gå på lov och fara till otrampad mark. Okej det är ju verkligen inte otrampad mark, låter som att jag ska ut i djungeln i Amazonas, men åtminstone för mig. Har nog som mest mellanlandat på Barcelona flygplats och det är ju inte så mycket att hänga i granen.... Så nu ser jag fram emot sol och värme (måtte vädergudarna vara med oss)
 
För övrig förutspådde Hannes telefon 27 grader och strålande sol i Grennan på söndag, hoppas hoppas! Meteofrance är inte helt på samma nivå men nästan.
 

Vårskor

Hoppas på att våren snart är på intåg, så tänkte skynda på den lite häromdagen genom att köpa nya ballerinas :)

Lördagen i bilder

Jag och Annica startade dagen med ett besök hos frisören. Här är det i princip bara att spatsera in i valfri frisörsalong och så finns det tid. Inte som hemma i Sverige då man kan få vänta både 1 och 2 och 3 veckor för ett litet klipp. 
Sedan mötte Sofia upp oss för lunch på stan.
Vi är i Frankrike och därför är det heller inga konstigheter att beställa in en pichet med vin kl 13 en lördag. 
Nyttig lunch, sallad, "chevre chaud et miel" alltså varm chevre med lufttorkad skinka, valnötter och honung. 
Efter att vin och mat fick vi (läs främst Annica) shoppingfeeling så vi strosade omkring i diverse butiker och inhandlade lite tillbehör till Annicas outfit för kvällen.  
Place Victor Hugo, lågtrycket ligger fortfarande kvar över södra Europa och det är rackarns kallt för att vara April. 
Resultatet av klippningen idag:
Nu har jag placerat mig i min käre pojkväns lägenhet och skall ta tag i att skriva den tråkiga rapporten om elektriska nätverk. 
 

Mot frisören...

Nu är det dags, håret har inte fått kärlek och omtanke på sjukt länge så därför bestämde jag och Annica oss för att idag kör vi ett spontanbesök hos första bästa frisörsalong här på gatan. Hoppas att de tar 4 cm från topparna och inte tror att jag säger att jag vill ha kvar 4 cm på huvudet. Det är nämligen just sådana missförstånd som kan uppstå i detta land med en något knagglig franska...
Bild på resultatet utlovas i eftermiddag!
 

Tenta

Igår var det tenta på franskt vis. Det innebär att man först gärna lägger en TD typ practical work före "tentan" (hade aldrig funkat i sverige, ingen hade jobbat utan bara pluggat tenta). En timma innan tentan meddelar även läraren att han har lagt till en extra räkneuppgift på tentan. Klassrummet förvandlas till en yr hönsgård där alla ska skriva ut nya papper. Tentan ska börja 10.30 helt plötsligt försvinner alla och läraren säger "kommer ni med tjejer?" ... jaha vi började visst 10. Sedan är det ett konstant gissande på multiple-chise frågorna då jag omöjligt kan urskilja nyanser i det franska språket och svarsalternativen säger ibland alla tre samma mening till mig. Räkningen som läraren lagt till lyckades jag nog lösa men enbart genom att trixa med siffror från anteckningarna för att förstå hur jag skulle sätta in de nya siffrorna. Ja.... vad säger man. Tycker vi glömmer den där tentan nu och blickar framåt istället ;)

Sesam mår bättre!

Under hösten och vinter har denna lilla plutt inte alltid mått så bra! Men igår fick jag glädjande besked från mamma då veterinärbesöket visade på bättring!! yey snart springer vi på ängarna och kastar boll igen :)

Pluuuuuggg.....

Har en liten mini-tenta på Torsdag om man nu kan kalla det så, ett QCM så kallat multiple choice- tenta med någon räkneuppgift. Har därför haft några pluggdagar nu det senaste då jag inte ens stuckit näsan utanför dörren.
 
Min morgon idag har faktiskt varit väldigt effektiv, franska läxan är inskickad + frivilliga extraövningar för att jag var "sjuk" förra veckan (sanningen var att syrran var här och jag ville umgås med henne). I Frankrike tjänar man på att skicka sådant. Sedan har mailen gått varm till olika personer som ska ha massa papper och grejer typ Chalmers och alla pappersnissar här i frankrikeland. Jag skjuter alltid upp sådant. Har dessutom hunnit ta mig igenom en hel del av Energikursen vilken tentan är på.  Superkul läsning, jag veeet.
 
Min lunch igår, Alexandras recept på fetaostcreme och sliceade firrepinnar!   Nomnom

Present

Gissa om jag blev glad när jag fick en liten Svensk damtidningsleverans från Sverige av Hannes mamma :)

Chateau de Vizille

Sent i lördags anlände Hannes föräldrar och brorsa till Grenoble, så igår blev första utflykten att besöka Chateau de Vizille som ligger ca 20 min sydväst om Grenoble.
Efter ett besök på revolutionsmuseet som låg i en del av slottet tog vi en promenad i slottsparken.
Efter detta blev det bilfärd tillbaka till Grennan där stället So Krep besöktes och familjen fick en guidad tur genom i princip hela stan.

Efter en liten välbehövlig sovpause där fötterna fick kurera sig en smula, gick vi sedan till Au Village för middag. Gillar verkligen det stället, man tror att det bara är en liten restaurang utifrån men när man stigit in i värmen finns massa små rum och matplatser längre in i stenvalven. God mat och mycket trevligt sällskap vilket avslutade denna påskdag på ett superbra sätt! Tack för en rolig dag :)